20.10. Vuosi elämästä (Another Year)

Iso-Britannia, 2010
K-3, 129 min
Ohjaus: Mike Leigh
Käsikirjoitus: Mike Leigh
Pääosissa: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1431181/

Neljä vuodenaikaa – kevät, kesä, syksy ja talvi – kehystävät Mike Leighn humaanin elokuvan onnesta, sen puutteesta, yksinäisyydestä ja vanhenemisesta. Vuoden ajan seuraamme tavallisten keskiluokkaisten elämää tragikoomisissa merkeissä. Elokuva kostuu lontoolaisen onnellisen pariskunnan, Tomin ja Gerrin, kohtaamisista ystävänsä Maryn kanssa. Liikaa juova ja polttava Mary toimii kontrastina Tomille ja Gerrille. Mary nousee elokuvan keskiöön ja hänen ongelmansa ovatkin elokuvan mehukkainta antia.

Ohjaaja Mike Leigh todistaa jälleen kuuluvansa brittiläisten elokuvantekijöiden eliittiin. Leigh tekee moniulotteisia englantilaisia draamoja tuiki tavallisista ihmisistä, ja jokapäiväisen elämän nyanssit ovatkin tärkeitä hänen elokuvissaan. Leighn elokuvat vaativatkin katsojalta psykologista silmää ja havainnointikykyä avautuakseen.