19.9. Rakkaus (Amour)

Ranska, Saksa, Itävalta, 2012Amour juliste
K-12, 125 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Michael Haneke
Pääosissa: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva ja Isabelle Huppert
Genre: draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt1602620/

Anne ja Georges ovat kahdeksankymppinen aviopari, joilla on ulkomailla asuva tytär. Nämä eläköityneet pianonsoitonopettajat viettävät kultturellia elämää Pariisissa. Yhtäkkiä Anne sairastuu, ja sairauden edetessä pariskunta alkaa loitontua ulkomaailmasta. Anne uskoo olevansa vain taakka ja vaatii, ettei häntä enää viedä sairaalaan. Georges hoitaa Annea kotona, mutta vastahakoisen ihmisen hengissä pitäminen käy voimille. Miten käsitellä rakastettunsa kärsimystä?

Rakkaus on kuvaus iäkkäiden välisestä rakkaudesta ja nöyryyttävästä vanhuuden kuihtumisesta. Haneken vähäeleinen ja harkitseva tyyli on omiaan kuvaamaan sairaan ja omaishoitajan arkea realistisesti. Elokuva on suhteellisen helposti lähestyttävä, sillä se ei ole niin ankaran pessimistinen kuin Haneken aiemmat elokuvat. Amour on voittanut mm. parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon ja Cannesin Kultaisen palmun.