31.10. Searching for Sugar Man

Etelä-Afrikka, Yhdysvallat, 2012searching_for_sugarman_juliste1
S, 86 min
Ohjaus: Malik Bendjelloul
Käsikirjoitus: Malik Bendjelloul, Stephen ’Sugar’ Segerman
Pääosissa: Stephen ’Sugar’ Segerman, Dennis Coffey, Mike Theodore
Genre: dokumentti
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2125608/

Searching for Sugar Man on yksi viime vuosien parhaista ja eniten kehutuista dokumenteista. Tunnelmaltaan voimakkaan ja mukaansa tempaavan dokumentin lähtökohtana on kahden eteläafrikkalaisen miehen tavoite löytää Amerikasta lähtöisin oleva mystinen ”Sugar Man”, joka oli 70-luvun eteläafrikkalaisen musiikin supertähti. Yllätyksekseen he kuitenkin havaitsevat, ettei Apartheidin vastaisen laululiikkeen sankaria lainkaan tunneta omassa kotimaassaan. Mysteeriä selvitettäessä dokumentti kietoo yhteen Detroitin tehdaskaupungin syrjäiset kujat, Apartheidin vastaisen taistelun, kansainvälisen musiikkiteollisuuden salakähmäisyyden ja tähdeksi tulemisen sattumanvaraisuuden. Kerronnallisesti oivasti rakennettu dokumentti pitää katsojan otteessa alusta loppuun saakka ja on tarinaltaan niin ihmeellinen, että sitä on lähes vaikea uskoa todeksi.