7.11. Vieras talossa (Dans la maison)

Ranska, 2012vieras_talossa_juliste
K-15, 105 min
Ohjaus: François Ozon
Käsikirjoitus:  Juan Mayorga, François Ozon
Pääosissa: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas
Genre: mysteeri, trilleri
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt1964624/

François Ozonin elokuva Vieras talossa tutkii mustan komedian vireisesti fiktion luomista ja sen kulutusta. Fabrice Luchini näyttelee Germainia, lukion opettajaa, ja Ernst Umhauer tämän oppilasta Claudea. Claude yllättää opettajansa hyvin kiehtovalla esseellä, jonka aihe on ’Mitä teit viime viikonloppuna?’. Germain lukee esseen kotona vaimolleen Jeannelle (Kristin Scott Thomas) ja molemmat jäävät tekstin pauloihin.

Onko Claude tosiaan käynyt opiskelutoverinsa kotona tähtäimessään mm. tämän viehättävä äiti; mitä hän tarkoittaa lopetuksella ’.. jatkoa seuraa’? Elokuvan käsikirjoitus on vapaasti lainattu espanjalaisen kirjailijan Juan Mayorgan näytelmästä ’The boy in the back row’. Se soljuu vaivatta eri tyylilajien, sävyjen ja kerronnan keinojen välillä. Elokuva tarkastelee mielenkiintoisesti kirjallisen ja elokuvallisen ilmaisun keskeisiä kysymyksiä siitä kuka itse asiassa on kertoja ja kuka lukija. Entä mikä on kerrontaa? Ozin älykäs, hauska ja provokatiivinen elokuva voitti San Sebastiánin elokuvajuhlan pääpalkinnon.