12.12. Yli vuorten (Dupa dealuri)

Romania, 2012yli_vuorten_juliste-716x1024
K-12, 155 min
Ohjaus: Cristian Mungiu
Käsikirjoitus: Cristian Mungiu Tatiana Niculescun kirjasta
Pääosissa: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta
Genre: draama
Esityskieli: romania

http://www.imdb.com/title/tt2258281/

Romanian arvostetuimpien ohjaajien joukkoon lukeutuvan Cristian Mungiun ohjaama Yli vuorten on kertomus kahdesta nuoresta naisesta Alinasta ja Voichitasta, jotka ovat tunteneet toisensa jo orpokotiajoista lähtien. He ovat syvästi kiintyneet toisiinsa ja Alinan (Cristina Flutar) lähtiessä töihin Saksaan, Voichita (Cosmina Stratan) turvautuu uskontoon ja liittyy ortodoksiluostariin. Naiset tapaavat toisensa luostarissa ja tilanne kärjistyy, kun Alina ei saa enää osakseen Voichitan täyttä huomiota ja jakamatonta rakkautta.

Elokuva etenee ilman musiikkia, hyödyntäen valoa ja varjoja realistisen kauniissa otoksissa. Näyttelijäntyö on myös pakahduttavan onnistunutta. Ei uskoisi, että Cristina Flutar ja Cosmina Stratan ovat näyttelijöinä ensikertalaisia. He vastaanottivat oikeutetusti jaetun parhaan naisnäyttelijän roolin Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2012.