10.11. Ennen aikojaan (Get Low)

USA, 2010
K-11, 105 min
Ohjaus: Aaron Schneider
Käsikirjoitus: Chris Provenzano, C. Gaby Mitchell
Pääosissa: Robert Duvall, Lucas Black
Genre: draama, historia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1194263/

Käsikirjoittaja Chris Provenzano kuuli tositarinan erakosta, joka päätti järjestää itselleen hautajaiset kuullakseen, mitä pappi hänestä sanoisi. Tarina kiehtoi Provenzanoa sen verran, että siitä kehkeytyi lopulta käsikirjoitus. Aaron Schneiderin esikoisohjaus sijoittuu 1930-luvulle, jossa 40 vuotta yksin elänyt erakko (Robert Duvall) haluaa ostaa itselleen hautajaiset. Hän myös kutsuu hautajaisiin suuren joukon ihmisiä, jotka sekä pelkäävät että välttelevät häntä.

Elokuva on viipyilevä, kaunis tarina siitä, kuinka yksinäinen mies haluaa päästä rauhaan itsensä kanssa ennen kuolemaa. Näyttelijöiden työ on hillittyä, mikä sopii elokuvan tunnelmaan hyvin. Suurin kiitos kuitenkin kuuluu Robert Duvallille, joka 80-vuotiaana lähes 50 vuoden näyttelijän uransa jälkeen tekee vielä hienon roolisuorituksen.