17.11. Kova kuin kivi (True Grit)

USA, 2010
K-13, 110 min
Ohjaus: Ethan Coen, Joel Coen
Käsikirjoitus: Joel Coen, Ethan Coen, Charles Portis
Pääosissa: Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Hailee Steinfeld
Genre: seikkailu, draama, western
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1403865/

Kova kuin kivi on Coenin veljesten (Menetetty Maa, Big Lebowski, Burn after reading, Fargo) uusin ohjaus. Kova kuin kivi kertoo tarinan Mattie Rossista (Steinfeld), 14-vuotiaasta tytöstä, joka todistaa isänsä murhan. Kostoaikeissa hän palkkaa avukseen kovimman liittovaltion sheriffin, jota maa päällään kantaan, Reuben J. ”Rooster” Cogburnin (Bridges). Matkalla mukaan lyöttäytyy Texas Ranger LeBouf (Damon), jolla on Mattien isän murhaajalle omat suunnitelmansa.

Kova kuin kivi on uudisversio vuonna 1969 julkaistusta samannimisestä westernistä, jonka pääosissa nähtiin länkkäreiden isoisä, John Wayne. Coenin veljekset ovat amerikkalaisen elokuvantekijöiden aatelia, joiden omatakeinen tyyli ja musta huumori erottavat heidän omaan kastiinsa. Eipä ihme, että veljesten elokuvat ovat kahmineet palkintoja ja kunniaa ympäri maailmaa.