1.12. Exit through the gift shop

USA, Iso-Britannia, 2010
K-13, 87 min
Ohjaus: Banksy
Pääosissa: Banksy, Thierry Guetta, Space Invader
Genre: dokumentti, komedia
Esityskieli: englanti

HUOM! Ei tekstitystä

http://www.imdb.com/title/tt1587707/

Ranskalaissyntyinen Thierry Guetta on hieman erilainen ja täysin päämäärätön vaatekauppias Los Angelesissa, joka saa päähänsä lähteä tekemään dokumenttia katutaiteilijoista. Päästyään väleihin maailmankuulun grafiittitaiteilija Banksyn kanssa dokumentti vinksahtaa päälaelleen ja kuvaajasta tuleekin kuvattava. Banksy myös innoittaa Guettaa kokeilemaan grafiittien tekoa itse, ja näin syntyy Mr. Brainwash, jonka töitä on nähty mm. Madonnan kokoelmalevyn kannessa.

Banksy on muokannut Guettan kuvaamaa materiaalia hersyväksi underground-komediaksi, jonka miljöö on tavallisesta poikkeavaa street art –skeneä. Kamera kiertää laittomilla grafiittikeikoilla mukana ja avaa tätä tuntematonta maailmaa suurelle yleisölle elokuvan keinoin. Ilahduttavasti Hollywood-kasvojen sijaan dokumentaarisen komedian tähtinä nähdään tärähtänyt ranskalainen Guetta ja useita tunnettuja grafiittitaiteilijoita. Elokuvan kiinnostavuutta lisännee myös itse ohjaaja Banksy, joka edelleen pysyttelee anonyymina.