31.1. Puhdistus

Suomi, Viro, 2012purge_final_fi.eps
K-16, Sisältää väkivaltaa, Voi aiheuttaa ahdistusta, 125 min
Ohjaus: Antti Jokinen
Käsikirjoitus: Marko Leino ja Antti Jokinen perustuen Sofi Oksasen romaaniin
Pääosissa: Laura Birn, Liisi Tandefelt, Amanda Pilke, Peter Franzén, Krista Kosonen, Tommi Korpela, Kristjan Sarv
Genre: draama
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt1714205/
http://www.solarfilms.com/elokuvat/kaikki/puhdistus

Elokuva alkaa 1992 Virosta, jonka maaseudulla asuu vanha yksinäinen Aliide Truu. Yllättäen pihaan ilmaantuu nuori Zara, joka on päässyt karkaamaan parittajaltaan Tallinnasta. Häväisty ja pelokas Zara nostattaa Aliiden mieleen neuvostovallan aikaisen vainon ja katkeran pakkomielteisen rakkautensa, jotka hän on kauan sitten koettanut unohtaa. Molempien naisten tarinat kerrotaan paljastaen vähitellen, kuinka oikealta tuntuneet valinnat johtivat murheelliseen kohtaloon.

Vahvat naisnäyttelijät loistavat rooleissaan. Elokuvaa on kehuttu onnistuneeksi tulkinnaksi Sofi Oksasen romaanista. Kirjan menestyksestä kertovat Finlandia- ja Runeberg-palkinto, Le Prix du Roman Fnac, Prix Femina Étranger, Euroopan kirjallisuuspalkinto sekä Viron presidentin kirjailijalle myöntämä kunniamerkki. Huomioitavaa on, ettänaisten hyväksikäyttö kuvataan elokuvassa rajusti.