29.9. Sovinto (Svinalängorna)

Ruotsi, Suomi, 2010
K-15, 99 min
Ohjaus: Pernilla August
Käsikirjoitus: Pernilla August, Susanna Alakoski
Pääosissa: Noomi Rapce, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Ola Rapace ja Tehilla Bland
Genre: draama
Esityskieli: ruotsi, suomi

http://www.imdb.com/title/tt1437366/

Miehet, jotka vihaavat naisia -elokuvasta tuttu Noomi Rapace esittää tässä elokuvassa huomattavasti tavanomaisempaa naista – joskin roolihahmo nytkin on menneisyytensä piinaama. Rapace näyttelee Leenaa, onnellisesti naimisissa olevaa naista, joka elokuvan alkuhetkillä saa puhelun sairaalasta ja kuulee, että hänen äitinsä Aili (Outi Mäenpää) on hyvin sairas – elinaikaa on mahdollisesti vain tunteja jäljellä.

Uutinen yllättää Leenan miehen Johanin (Ole Rapace) ja heidän kaksoistyttärensä, jotka olivat kuvitelleet Ailin kuolleen jo hyvän aikaa sitten. Leena suostuu vastahakoisesti perhematkalle hyvästelläkseen äitinsä. Matka herättää voimakkaita muistoja ja synnyttää asteittaan voimistuvaa kauhua äidin kohtaamisesta. Syitä valotetaan 70-luvulle sijoittuvin takaumin, aikaan, jolloin Leenan ruotsinsuomalainen perhe muutti uuteen asuntoon optimismin ja korkeiden toiveiden saattelemana, mutta joutui isän alkoholismin turmelemaksi.

Mennyttä ja nykyistä yhdistelemällä ohjaaja nostaa vertailtavaksi nuorta Leenaa kuvaavat kohtaukset ja aikuisen, äitinsä kanssa sovintoa hakevan naisen. Elokuva näyttää voimansa kuvatessaan millaisten henkisten arpien kanssa Leenan täytyy lapsuudessa kokemansa hyväksikäytön seurauksena elää. Juuri noita arpia Leena ei haluaisi muiden huomaavan.