15.9. Kuninkaan puhe (The King’s Speech)

Iso-Britannia, 2010
S, 118 min
Ohjaus: Tom Hooper
Käsikirjoitus: David Seidler
Pääosissa: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter
Genre: draama, historia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1504320/

Kuninkaan puhe kertoo kuningas Yrjö IV:n (1895-1952) änkytyksestä ja sen hoitamisesta. Tarina alkaa kuninkaan ensipuheella radiossa vuonna 1925 ja päättyy toiseen puheeseen 15 vuotta myöhemmin. Elokuva kertoo esiintymisestä ja puheesta, mutta myös kuninkaan julkisesta kuvasta ja merkityksestä. Lisäpainoa puheen merkitykselle tuo Adolf Hitlerin voimakas julkinen esiintyminen, johon myös elokuvassa viitataan. Mieleenpainuvinta siinä ovat kuitenkin erikoislaatuiset kohtaamiset kuninkaan ja tämän puheterapeutin välillä. Näistä tapaamista elokuva saa jännitteensä. Sekä Colin Firth (Yrjö IV) että Geoffrey Rush (puheterapeutti) sopivat rooleihinsa mainiosti ja kantavat elokuvan kaarta.