29.11. Pappi lukkari talonpoika vakooja (Tinker Tailor Soldier Spy)

Iso-Britannia, Ranska, Saksa, 2011
K-16, sisältää väkivaltaa, 128 min
Ohjaus: Thomas Alfredson
Käsikirjoitus: Bridget O’Connor ja Peter Straughan perustuen John le Carrén romaaniin
Pääosissa: Gary Oldman, John Hurt, Colin Firth, Toby Jones, David Dencik, Ciarán Hinds, Benedict Cumberbatch, Tom Hardy, Mark Strong
Genre: draama, mysteeri, trilleri
Esityskieli: englanti, venäjä, unkari, ranska

http://www.imdb.com/title/tt1340800/

Kylmän sodan aikana 1970-luvun alussa Britannian ulkomaantiedustelun MI6:n päällikkö, Control (John Hurt), eroaa  Budapestissä mönkään menneen operaation vuoksi.  Käy ilmi Controllin uskoneen yhden neljästä tiedustelun seniorikaartin jäsenestä olevan Neuvostoliiton vakooja -myyrä- , ja Unkarin operaation olleen yritys saada selville kuka noista neljästä se oli. Smiley (Gary Oldman) oli pakotettu siirtymään eläkkeelle Controllin jäätyä pois kuvioista, mutta eräs hallituksen korkea-arvoinen jäsen pyytää Smileytä ottamaan selvää myyrästä.

Elokuva perustuu John le Carré:n samannimiseen vuonna 1974 kirjoittamaan romaaniin. Alfredsonin versio tästä useasti kuvatusta teoksesta on saanut paljon kiitosta (muun muassa kolme Oscar-ehdokkuutta) ja paikoin haastavakin vakoilutrilleri palkitsee tarkkaavaisen katsojan.