23.2. Illusionisti (L’illusionniste)

Ranska, 2010
K-7, 80 min
Ohjaus: Sylvain Chomet
Käsikirjoitus: Jacques Tati, Sylvain Chomet
Genre: draamakomedia
Esityskieli: (Ei puhetta)

http://lillusionniste-lefilm.com/#/home

Illusionisti pohjaa Jacques Tatin käsikirjoitukseen vuodelta 1956, josta ohjaaja Sylvain Chomet (Bellevillen kolmoset) on sovittanut upean animaation. Tarina perustuu epäilemättä Tatin omaan hahmoon ja hänen on arveltu kirjoittaneen sen anteeksipyynnöksi omalle tyttärelleen. Elokuvan päähenkilö on vanha taikuri, jonka ura alkaa olla ohi modernin maailman huvitusten syrjäyttämänä. Erilaisten juonenkäänteiden jälkeen hän päätyy ottamaan huostaansa nuoren tytön, joka vielä uskoo taikuuden olevan todellista.

Elokuvan tunnelma on nostalginen ja surumielinen, vaikkakin humoristinen. Animaation tyyli sopii elokuvan pohjavireeseen loistavasti ja elokuva sisältää paljon Tatin omille elokuville tyypillistä kerrontaa. Tämä haikean suloinen elokuva on tunnelmaltaan väkevä ja hienovaraisesti ohjattu kunnianosoitus Jacques Tatille.