1.3. Viimeinen sirkus (Balada triste de trompeta)

Espanja, Ranska, 2010
K-15, 107 min
Ohjaus: Álex de la Iglesia
Käsikirjoitus: Álex de la Iglesia
Pääosissa: Carlos Areces, Antonio de la Torre, Carolina Bang, Santiago Segura
Genre: draama
Esityskieli: espanja

http://www.imdb.com/title/tt1572491/

Tarina alkaa Espanjan sisällissodasta, jossa klassinen iloinen klovni (Santiago Segura) pakotetaan osallistumaan kotimaansa taisteluihin. Viidakkoveitsi kädessä ja sirkustamineet päällä klovni päätyy silpomaan sotilaita ja hänen ilonsa särkyy. Seuraavaksi siirrytään vuoteen 1973, jossa klovnin poika Javier (Antonio de la Torre) jatkaa isänsä jäljillä sirkusmaailmassa surullisena klovnina. Javier rakastuu kauniiseen akrobaattiin Nataliaan (Carolina Bang), jonka kuumaverinen mies Sergio (Carlos Areces) ei tästä riemastu.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Álex de la Iglesian elokuva on surrealistinen draama, joka rikkoo monia rajoja ja jakaa mielipiteitä. Musta huumori värittää tragikoomista verioopperaa, jossa on tarantinomaisia piirteitä. Álex de la Iglesia leikittelee useilla eri tyylilajeilla visuaalista ilmettä unohtamatta. Elokuva palkittiin vuonna 2010 Venetsian elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta ja käsikirjoituksesta.