29.3. FinnSurf

Suomi, 2011
K-7, 60 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Aleksi Raij
Pääosissa: Kalle Carranza, Rumon Chapman, Jukka Karhunen, Aija Korhonen, Tomi Lagerroos
Genre: dokumentti
Esityskieli: suomi/englanti, englanninkielinen tekstitys

http://finnsurf.fi/

Aleksi Raijn suitsutettu dokumentti ”FinnSurf” on ensimmäinen elokuva suomalaisesta lainelautailusta Suomessa ja muilla mailla. Viiden seikkailijan elämänmenoa seuraten se kertoo miltä tuntuukaan ”kun et voi tehdä mitään muuta kuin surffata”. Taustalla soi Jukka Poika. Yksi seurattavista asuu puolet vuodesta asuntoautossa tehden yhtäaikaisesti useampaa eri työtä päästäkseen toiseksi puolikkaaksi jumalten saarelle Balille – toinen seuraa ympärivuorokautisesti säätiedotteita ja aaltojen ollessa suotuisat soittaa pomolleen tulleensa äkillisesti flunssaan. Rakkaus laineilla lautailua kohtaan hehkuu ja näkyy aurinkona kaikkien suomisurffarisankareiden kasvoilla heidän kertoessaan lajistaan. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään kikkailusta aalloilla ääriolosuhteissa vaan letkeän harmonisesta elämäntavasta, jossa unelmointi sekä itsensä toteuttaminen ovat tapa hengittää.

Suurella sydämellä ja pettämättömällä tyylitajulla tehty elokuva on ehdottomasti yksi viime vuoden herkullisimmista suomalaispätkistä. Kaiken kaikkiaan tämä kokonaisvaltaisen kaunis ja raikkaan rehellinen dokumenttielokuva kertoo lempeällä äänellä katsojilleen intohimosta elävää elämää kohtaan. Intohimosta, joka hymyilee kun tuuli on 34 m/s, ilma +4 ja merivesi +0. Hymyilee ja hyppää kokovartalomärkäpukuun.