12.4. Nader ja Simin: Ero (Jodaeiye Nader az Simin)

Iran, 2011
K-13, 123 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Asghar Farhadi
Pääosissa: Peyman Maadi, Leila Hatami, Sareh Bayat
Genre: Draama
Esityskieli: persia (farsi)

http://www.imdb.com/title/tt1832382/

Nader ja Simin kohtaavat ongelmia avioliitossaan. Simin haluaa muuttaa toiseen maahan parantaakseen parin ainoan lapsen elämänlaatua, kun taas Naderilla on harteillaan Alzheimeristä kärsivä isä, josta hän haluaa huolehtia. Simin on kuitenkin päättänyt hankkia avioeron ja muuttaa toiseen maahan tyttärensä kanssa. Aviokriisin edetessä tapahtuvat traagiset vastoinkäymiset lisäävät perheen ahdinkoa.

Elokuva on voittanut muun muassa Berliinin kansainvälisillä filmifestivaaleilla hopeinen karhu -palkinnot parhaasta näyttelijästä ja näyttelijättärestä, sekä kultainen karhu -palkinnon parhaimpana elokuvana. Nämä ovat vain muutamia palkintoja, joita tämä kriitikoiden ja katsojien ylistämä elokuva on kerännyt.