2.2. Le Havre

Suomi, Ranska, Saksa, 2011
S, 95 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: André Wilms, Blondin Miguel, Kati Outinen
Genre: komediallinen draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt1508675/

Aki Kaurismäen lämminhenkinen draama sijoittuu pohjoisranskalaiseen Le Havren satamakaupunkiin, jonne runoilija Marcel Marx (André Wilms) on vetäytynyt vaimoineen (Kati Outinen) viettämään hiljaiselämää kengänkiillottajana. Vaimon joutuessa sairaalaan yksinäinen Marcel ottaa suojatikseen rahtilaivalla laittomasti maahan saapuneen pakolaispojan Idrissan (Blondin Miguel). Marcel suojelee naapurustonsa avustamana poikaa virkavallalta ja päättää auttaa tämän äitinsä luokse Lontooseen.

Kiitetty ja palkittu Le Havre on saanut muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla kansainvälisen kriitikkoliiton epävirallisen pääpalkinnon ja juryn erityismaininnan. Le Havre on myös valittu Suomen vuoden 2012 Oscar-ehdokkaaksi. Kaurismäki on tarttunut vakavaan, ajankohtaiseen aiheeseen, jota käsitellään kuitenkin optimistisesti. Tarina, kuvaus ja dialogi edustavat taattua kaurismäkeläisyyttä.