20.9. Happy End

Ranska, Saksa, Itävalta 2017, K12, 107 min
Ohjaus: Michael Haneke. Käsikirjoitus: Michael Haneke
Pääosissa: Isabelle Huppert, Jean Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz, Fantine Harduin, Franz Rogowski, Laura Verlinden, Toby Jones
Lajityyppi: draama, satiiri. Esityskieli: ranska

Palkitun mestariohjaaja Michael Haneken uusin tekele sijoittuu ranskalaiseen Calaisin pikkukaupunkiin, jossa muun Euroopan tavoin painitaan pakolaiskriisin kanssa. Elokuvassa kuvataan Laurentin porvariperhettä, jonka prioriteetit eivät ole ainakaan pakolaiskriisissä. Elokuvan edetessä perheen puhtoiset kulissit alkavat rakoilla, kun perheenjäsenten todelliset luonnot paljastuvat.

Haneke jatkaa menestyksekästä yhteistyötään luottonäyttelijänsä Isabelle Huppertin kanssa. Elokuvan pääteemoina voi pitää eriarvoisuutta ja jonkinlaista nihilististä välinpitämättömyyttä. Vaikka aiheet ovat vakavia ja ahdistavia, onnistuu Haneke viiltävällä psykologisella tarkkuudellaan ja mustalla huumorilla puhuttelemaan katsojaa.