8.11. Rakkautta vailla

Venäjä, 2017, K·12, 127 min
Ohjaus: Andrei Zvyagintsev
Käsikirjoitus:  Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev
Pääosissa: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov, Marina Vasileva, Andris Keiss, Aleksey Fateev
Lajityyppi: Draama. Esityskieli: Venäjä

Venäläinen ohjaajavirtuoosi Andrei Zvyagintsev (Leviathan, Isän paluu) jatkaa venäläisen kulttuurin syväluotaamista uusimmalla elokuvallaan. Ksenia ja Boris käyvät läpi repivää avioeroprosessia. Kummallakin osapuolella on suunnitelmia uudesta alusta uusien kumppaneiden kanssa, mutta yhteinen menneisyys vetää molempia takaisin kohti vanhan elämän rumaa todellisuutta. 12-vuotias Aljoša-poika jää näiden aikuiselämän ongelmien varjoon ja katoaa äkillisesti. Ksenian ja Boriksen on löydettävä tapa toimia yhdessä ja nähdä ohi perustavanlaatuisen vihan.

Rakkautta vailla on kolkko ja monitahoinen kuvaus vihaksi muuttuneesta rakkaudesta, lapsen toissijaisuudesta kriisin keskellä ja venäläisen yhteiskunnan nurjista puolista. Zvyagintsev vyöryttää katsojalleen ahdistavan kaksituntisen, jonka moraalinen anti on yhtä lailla harmaan sävyissä kuin elokuvan värimaailma. Zvyagintsevin elokuva otettiin lämpimästi vastaan Cannesin elokuvajuhlilla, missä elokuva voitti arvostetun juryn palkinnon.