22.11. The Death of Stalin

Ranska, UK, Belgia, Kanada 2017, K-12, 107 min
Ohjaus: Armando Iannucci
Käsikirjoitus: Armando Iannucci, David Schneider, Ian Martin
Pääosissa: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Michael Palin
Lajityyppi: historiallinen komedia. Esityskieli: englanti

Hulvaton komedia Stalinin kuolemasta. Kyllä, luit oikein. Brittikomedian konkarin Armando Iannuccin tositapahtumista ammentava elokuva sijoittuu Moskovaan vuonna 1953. Josef Stalinin sairaskohtaus aiheuttaa valtavan poliittisen taistelun siitä kuka tämän mahdollinen seuraaja olisi. Ajanjakson traaginen absurdius ja pähkähullut juonenkäänteet saavat miettimään sitä että ehkä elokuva onkin totuudenmukaisempi kuin oikeasti haluaisi uskoa. Onnistuuko se olemaan myös ajankohtainen? Ainakin teatterilevityksen kieltäminen Venäjällä ja voimakkaat reaktiot muuallakin vihjaavat siitä että komediallisten ansioiden lisäksi elokuva on onnistunut myös herättämään kansainvälistä keskustelua.