5.4. Come and See

IMDb: 8.2/10, Rottentomatoes: 95%
Neuvostoliitto, 1985
K16, 145 min
Ohjaus: Elem Klimov
Pääosissa: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova
Lajityyppi: sota, draama
Esityskieli: valkovenäjä, venäjä, saksa

Venäläisohjaaja Elem Klimovin mestariteoksessa pureudutaan vuoteen 1943, jolloin valkovenäläinen poika löytää hiekkaan haudatun kiväärin ja epäonnekseen päätyy osalliseksi Neuvostoliiton ja natsi-Saksan väliseen sotaan. Elokuva tutkii sitä, miten sota vaikuttaa siviileihin ja tavallisiin ihmisiin. Tässä tapauksessa sodan kauhuja tarkastellaan teinipojan näkökulmasta.

Come and see on sotaelokuva, mutta tosiasiassa genrerajat paukkuvat joka suuntaan. Elokuva on samanaikaisesti pysäyttävän degeneroiva kasvutarina, mutta myös silkkaa psykologista pelkoa. Elokuvaan on myös lisätty surrealistisiksi luonnehdittavia elementtejä, sillä sodan järjettömyyttä on mahdotonta luonnehtia perinteisen kerronnan keinoin. Tämä neuvostoliittolaisklassikko on genressään ainutlaatuinen teos ja vakiovalinta monissa ”kaikkien aikojen parhaat elokuvat” -listauksissa.

Yksi vastaus artikkeliin ”5.4. Come and See

  1. Päivitysilmoitus: Kevätkausi 2018 | Hyvät Kuvat