19.4. Saamelaisveri

IMDb: 7,5/10, Rottentomatoes: 95%
Ruotsi, 2017
K-12, 112 min
Ohjaus: Amanda Kernell
Käsikirjoitus: Amanda Kernell
Pääosissa: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Hanna Alström, Nalin Crépin, Katarina Blind
Lajityyppi: draama
Esityskieli: eteläsaame, ruotsi

http://www.imdb.com/title/tt5287168/
Elokuvan virallinen traileri: https://www.youtube.com/watch?v=6-qgRRzDGPI

★★★★★ ”Kaiken yläpuolelle nousevat pääosassa loistavan Lene Sparrokin kasvot… elokuva kertoo kaikista meistä.” -AL
★★★★★ ”Yksi vuoden parhaista draamaelokuvista.” -Metro
★★★★★ ”Välitön klassikko… Elokuvan ehdoton keskipiste ja kantava voima on Elle Marjana esikoisroolinsa tekevä Lene Cecilia Sparrok. Hänessä on karismaa ja tulista sielukkuutta kuin tusinassa Hollywood-tähtiä.” -IS
★★★★ ”Kaunis elokuva. Elokuvan voima on tarinassa, joka perustuu osittain Kernellin isoäidin kokemuksiin. Lene Cecilia Sparrok osaa ilmaista nuoren Elle Marjan ristiriitaisia mutta sitäkin vahvempia tunteita hämmästyttävän kypsästi.” -HS
★★★★ ”Katsomoon kannattaa varata mukaan nenäliinoja.” –MeNaiset

1930-luvun Pohjois-Ruotsiin sijoittuva Saamelaisveri kertoo saamelaisten kohtaamasta syrjinnästä ja kulttuurien yhteentörmäyksestä nuoren saamelaistytön näkökulmasta. Elle Marja käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa kaukana perheestään, niin kuin muutkin saamelaiset lapset. Saamelaisten kokema syrjintä ja paikallisten halveksunta ovat heille arkipäivää, mutta viimeinen niitti Elle Marjalle on koululla pidettävä rotubiologien tutkimus. Tapahtuman jälkeen Elle Marja varastaa opettajansa vaatteet ja suuntaa Uppsalaan, jossa hänen tarkoituksena on sulautua kantaväestön joukkoon ja unohtaa saamelainen identiteettinsä.

Ohjaaja Amanda Kernellin mukaan Saamelaisveri on rakkaudentunnustus sekä saamelaisyhteisöön jääneille että siitä lähteneille. Elokuva on nostanut pinnalle myös keskustelua esimerkiksi saamelaisten tämänhetkisestä asemasta Suomessa. Suomi ei ole vieläkään ratifioinut kansainvälisen työjärjestön (ILO) vähemmistökansoja koskevaa yleissopimusta nro. 169, toisin kuin Norja tai Tanska. Saamelaisveri on väkevä draamaelokuva, joka on niittänyt mainetta lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla. Elokuvalle myönnettiin Suomen elokuvasäätiön ohjelmistotukea vuonna 2017.

Yksi vastaus artikkeliin ”19.4. Saamelaisveri

  1. Päivitysilmoitus: Kevätkausi 2018 | Hyvät Kuvat