23.3. Komisario Palmun erehdys

Suomi 1960
K-12, 109 min
Ohjaus: Matti Kassila
Käsikirjoitus: Matti Kassila perustuen Mika Waltarin romaaniin
Pääosissa: Joel Rinne, Matti Rainin, Leo Jokela
Lajityyppi: komedia, rikos, mysteeri
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt0054001/

Bruno Rygseck järjestää juhlat. Seuraavana aamuna Rygseck löytyy hukkuneena uima-altaaseen. Vaikka vaikuttaa että kyse on tapaturmasta, hovimestari saa Komisario Palmun epäilemään murhaa…

Komisario Palmun erehdys on kaikkien tuntema elokuva, joka oli aikanaan paitsi yleisön suosikki, myös arvostelumenestys. Kertomus Helsingin Eirassa tapahtuvasta rikkaan seurapiirikeikarin murhasta on muodostunut ajaton suomalainen klassikko. Komisario Palmu on äreä, suureleinen ja temperamenttinen, kun taas kaksi muuta päähahmoa, etsivä Virta ja etsivä Kokki, ovat vastakohtia jotka täydentävät toisiaan. Matti Kassilan ohjauksen alla Komisario Palmusta on särmää, jota ei Waltarin romaanista löytynyt. Palmun hahmoon vaikutti paljolti Joel Rinteen persoona, joka pystyi suuruudessaan vangitsemaan katsojan. Komisario Palmun erehdys valittiin vuonna 2012 YLE:n kriitikoille lähettämässä kyselyssä parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi.