20.4. The Man Who Knew Infinity

Iso-Britannia 2015
K-7, 109 min
Ohjaus: Matt Brown
Käsikirjoitus: Matt Brown , Robert Kanigel
Pääosissa: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair, Stephen Fry, Toby Jones, Devika Bhise
Lajityyppi: draama, elämänkerta
Esityskieli: englanti
 
http://www.imdb.com/title/tt0787524/

Viime vuosisadan alkuun sijoittuva tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo intialaisesta itseoppineesta matemaatikkonerosta Srinivasa Ramanujanista ja hänen kivisestä polustaan matemaatikkopiirien eliittiin.

Köyhistä oloista varttunut Ramanujan pyrkii sinnikkäästi vakuuttamaan tiedeyhteisöt omilla matemaattisilla kaavoillaan tuloksetta. Viimein hän saa vakuutettua töillään professori G.H. Hardyn (Jeremy Irons) ja saa kutsun Trinity Collegeen, Cambridgeen, jossa he aloittavat vuosien mittaisen yhteistyön. Siirtomaalaisena ja köyhistä oloista lähtenyt Ramanujan kohtaa Englannissa vahvoja ennakkoluuloja sekä rasismia. Ramajuanin työhän suhtaudutaan kriittisesti, vaikka hän tuottaa oikeita kaavoja. Akateemisen maailman kulmakivinä toimivat teorioiden perustelut sekä todistaminen, mutta Ramajuan ei kykene todistamaan väittämiään oikeiksi. Elokuvassa nähdään myös mielenkiintoista jännitettä uskonnon ja ateismin sekä intuition ja rationalismin välillä.