11.5. Blade Runner

(Blade Runner: Metropolis 2020)
Yhdysvallat 1982
K-16, 117 min
Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Hampton Fancher ja David Peoples perustuen löyhästi Philip K. Dickin romaaniin Palkkionmetsästäjä (Do Androids Dream of Electric Sheep?)
Pääosissa: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward Olmos, Emmet Walsh
Lajityyppi: sci-fi, trilleri
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0083658/

Ridley Scottin ohjaama tieteiselokuva Blade Runner sijoittuu vuoden 2019 Los Angelesiin. Elokuvan Los Angelesia voi pitää malliesimerkkinä postmodernista kaupunkikuvauksesta, joka on vaikuttanut moniin myöhempiin sci-fi elokuviin. Blade Runnerin tyylissä yhdistyivät uudella tavalla muun muassa film noirin sekä kyberpunkin ainekset, jossa rappion estetiikka tuodaan hienosti esiin visuaalisesti kauniin sekä yksityiskohtaisen lavastuksen avulla.

Hyvien Kuvien kevätkauden viimeisenä elokuvana nähdään vuonna 1982 ensi-iltansa saanut klassikko, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista elokuvista – sopivasti ennen kesäkuussa ensi-iltansa saavaa jatko-osaa, Blade Runner 2049, jota tähdittävät Harrison Ford sekä Ryan Gosling.