10.11. Spotlight

spotlight_juliste-1USA, 2015
K-12, 128 min
Ohjaus: Tom McCarthy
Käsikirjoitus: Josh Singer, Tom McCarthy
Pääosissa: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel Adams, Liev Schreiber
Genre: Draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1895587/

Vuonna 2001 Bostonilainen Boston Globe -sanomalehden reportteriryhmä julkaisi tutkimuksen, joka paljasti hyväksikäyttö- ja ahdistelutapausten sarjan katolisen kirkon piirissä. Tapauksia oli salailtu vuosikausia, ja salailuun oli syyllistynyt Bostonin uskonnollisten yhteisöjen päämiehiä ja korkeita virkamiehiä. Spotlight kertoo tositapahtumiin perustuen, kuinka reportteriryhmä onnistui saattamaan tapaukset päivänvaloon.

Elokuvaa on kiitetty siitä, että se kuvaa todenmukaisesti journalistista työtä. Elokuva välttää turhaa paisuttelua ja kuvaa toimittajien työtä arkisesti. Se ei nosta sankareiksi yksittäisiä toimittajia vaan kuvaa pikemminkin jokaisen ihmisen henkilökohtaista rohkeutta.

Elokuvan jännite rakentuu perinteisen rikostarinan kaltaisesti. Ensin on sieltä täältä koottuja tiedon palasia, jotka hiljalleen yhdistyvät kaikkia järisyttäväksi totuudeksi. Yksityiskohdat ovat hiottuja, tarkkoja ja tosia. Käsikirjoittajat ovat yhteiskunnallisen draaman taitajia.

Spotlight voitti parhaan elokuvan sekä parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinnon vuonna 2015. Elokuva on kriitikoiden ylistämä ja kuuluu toimitajista kertovien elokuvien parhaimmistoon.

Yksi vastaus artikkeliin ”10.11. Spotlight

  1. Päivitysilmoitus: Syyskausi 2016 | Hyvät Kuvat – Elokuvakerho