7.4. Irrational Man

Yhdysvallat, 2015
S, 95 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Woody Allen
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey
Lajityyppi: draama, trilleri
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt3715320/

Elämäänsä kyllästynyt filosofian professori Abe Lucas (Phoenix) saa töitä pienestä itärannikon yliopistosta. Naistenmiehen maine seuraa Lucasia myös uuteen työpaikkaan, vaikka hän ei ole innostunut naisista, tai muista hänelle aikanaan tärkeistä asioista enää vuosiin. Sisäistä tyhjyyttään Abe koittaa täyttää alkoholin avulla. Laatuviski onkin ainoita asioita, joista Abe jaksaa vielä aidosti innostua. Tympääntyneen viskiä naukkailevan älykön charmi puree kuitenkin niin opetushenkilökuntaan kuin opiskelijoihin, joten Allen saa tyylilleen uskollisena rakennettua elokuvaan muhkean kolmiodraaman Aben, opiskelijansa Jill Pollardin (Stone) sekä kollegansa Rita Richardsin (Posey) välille.

Irrational Man kuuluu Woody Allenin myöhäistuotannon ehdottomasti viihdyttävimpiin elokuviin siitä huolimatta, että se on saanut kritiikkiä Allenin elokuville tyypillisten teemojen toistamisesta, kuten älykköhahmojen päänsisäisten kriisien tarkastelusta neuroosien täyttämässä korkeakulttuurisessa maailmassa. Joaquin Phoenix on alkoholisoituneen professorin roolissaan käsittämättömän hyvä. Valitettavasti muiden näyttelijöiden tulkinnat roolihahmoistaan jäävät kauas Phoenixin suorituksesta, vaikka ei niitä silti voi huonoiksi haukkua.