14.4. The Assassin

Kiina, Ranska, Taiwan, Hong Kong
K-12, 105 min
Ohjaus: Hsiao-Hsien Hou
Käsikirjoitus: Cheng Ah, T’ien-wen Chu, Hsiao-Hsien Hou, Hai-Meng Hsieh, Xing Pei
Pääosissa: Shu Qi, Chang Chen
Lajityyppi: draama, seikkailu
Esityskieli: kiina

http://www.imdb.com/title/tt3508840/

Pohjois-Kiinassa ja Mongoliassa kuvattu The Assassin toi ohjaajalleen Hsiao-Hsien Houlle parhaan ohjaajan palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla keväällä 2015. Elokuva on kuvaus valtataisteluista 800-luvun Kiinassa. Nie Yinniang (Shu Qi) on koulutettu palkkatappaja, joka saa tehtäväkseen murhata seudun korruptoituneita mahtimiehiä. Näiden joukossa on myös Yinniangin entinen sulhanen. Lapsesta saakka palkkamurhaajaksi koulutettu Yinniang joutuu ensi kertaa pohtimaan tappamisen oikeutusta.

The Assassinia pidetään wuxia-elokuvana, eli historiallisena taistelueepoksena, mutta ohjaajan painopiste ei ole perinteisten taistelukoreografioiden esittelyssä. Hou pyrkii nostamaan keskiöön henkilöiden sisäisen maailman. Juoni kulkee eteenpäin henkilöiden dialogin välityksellä. Elokuvaa on ylistetty visuaalisuudestaan ja suurimpana ansiona on ensisijaisesti pidetty sen kauneutta. The Assassin ei ole juonielokuva ja sopiikin paremmin visuaalista elämystä odottavalle katsojalle.