21.4. Boheemielämää

Suomi, 1992
S, 100 min
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki ja Henri Murger
Pääosissa: Matti Pellonpää, Evelyn Didi, André Wilms, Kari Väänänen
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt0105750/

Boheemielämää perustuu ranskalaisen romaanikirjailijan ja runoilija Henri Murgerin romaaniin Boheemielämää (Scènes de la vie de bohème, 1851). Elokuva kuvaa kolmen köyhän taitelijan, albanialaisen maalari, Rodolfon (Matti Pellonpää), ranskalaisen runoilija Marcelin (André Wilms) sekä irlantilaisen säveltäjän (Kari Väänänen) jatkuvasta kamppailuista taiteilijan elämän haasteita vastaan Pariisissa. Elokuva on myös kuvaus ystävyydestä, jossa boheemit ovat valmiita jakamaan vähästään, jos heillä jotain sattuu olemaan.

Elokuva voitti 1992 Berliinin elokuvajuhlilla elokuvakriitikkojen kansainvälisen liiton (FIPRESCI) palkinnon. Matti Pellonpää voitti parhaan miespääosan ja André Wilms parhaan sivuosan European Film Awardsin palkinnon samana vuonna. Aki Kaurismäki palkittiin myös elokuvasta parhaan ohjauksen Jussi-palkinnolla.