28.4. Mandariinit

Georgia, Viro 2014
K-12, 87 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Zaza Urushadze
Pääosissa: Zaza Urushadze, Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze, Misha Meskhi
Lajityyppi: draama
Esityskieli: viro

http://www.imdb.com/title/tt2991224/

Mandariinit kertoo vuosina 1992-1993 käydystä Abhasian sodasta, jossa abhaasit yrittivät irrottautua Georgiasta. Kaksi vanhaa ukkoa, puuseppä Ivo (Lembit Ulfsak) ja hänen ystävänsä Margus (Elmo Nüganen), ovat jääneet sodan jaloista tyhjentyneeseen virolaiskylään korjatakseen vielä kypsymässä olevan mandariinisadon. He eivät kuitenkaan onnistu välttämään sotatoimia, vaan jäävät väkivaltaisen yhteenoton keskelle. Taistelun laannuttua ukot päätyvät pelastamaan yhden georgialaisen ja yhden abhasialaisen sotilaan. Haavoittuneiden sotilaiden virotessa vihamielisyydet muuttuvat valtiollisen sodan tasolta henkilökohtaiselle tasolle. Liipaisimesta on helpompi vetää, kun ei tunne vihollisen perhettä ja musiikkimakua. Mandariinit on puhdas sotaelokuva, mutta se kuvaa sodan mielettömyyttä vähäeleisen arkisesti ilman tavallisten sotaelokuvien spektaakkelia ja erikoistehosteita.