10.9. Birdman

USA, 2014birdman_juliste
K-12, 119 min
Ohjaus: Alejandro González Iñárritu
Käsikirjoitus: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo
Pääosissa: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Emma Stone, Amy Ryan, Naomi Watts
Lajityyppi: komedia, draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2562232/

Riggan Thompson (Michael Keaton) on suosionsa ehtoopuolella oleva näyttelijä, joka muistetaan parhaiten roolistaan Birdmanina. Thompson pyrkii takaisin parrasvaloihin vakavasti otettavana Broadway-näyttelijänä, joten hän laittaa koko omaisuutensa kiinni Raymond Carverin novelliin perustuvaan näytelmään. Näytelmän käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja pääosasta Thompson aikoo vastata itse. Thompsonin jo ennestään haurasta psyykettä horjuttavat monet vastoinkäymiset, eikä asiaa helpota kriitikoiden täystyrmäys entisen supersankarin näyttelijänlahjoja kohtaan jo ennen ensi-iltaa.

Vuonna 2014 valmistuneesta mustasta komediasta voi löytää paljon yhtymäkohtia Keatonin omaan uraansa Batmanina, joten kuka olisikaan parempi vaihtoehto elokuvan pääosan esittäjäksi? Suorituksestaan Keaton voitti muun muassa parhaan miespääosan Golden Globen, jonka lisäksi hän oli ehdolla parhaan miespääosan Oscareissa ja Baftassa. Birdman oli myös kriitikoiden suosiossa ja se sai useita ehdokkuuksia sekä palkintoja. Elokuva voitti yhdeksästä Oscar-ehdokkuudestaan neljä.