19.11. Ida

Plakat Ida szewecja jpgPuola, Tanska, 2013
K-16, 80 min
Ohjaus: Pawel Pawlikowski
Käsikirjoitus: Rebecca Lenkiewicz, Pawel Pawlikowski
Pääosissa: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik
Lajityyppi: draama, historia
Esityskieli: puola, latina, ranska

http://www.imdb.com/title/tt2718492/

Ida on puolalaisen ohjaajan Pawel Pawlikowskin palkittu ja kriitikoiden ylistämä elokuva, joka kuvaa mielenkiintoisella tavalla Puolan lähihistoriaa ja on samalla ohjaajansa näkemys maan nykytilasta. Ida sai kaksi Oscar-ehdokkuutta parhaasta vieraskielisestä elokuvasta ja parhaasta kuvauksesta. Elokuva palkittiin parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Baftalla.

1960-luvun Puolaan sijoittuva Ida kertoo nuoresta nunnakokelaasta, orvosta Annasta (Agata Trzebuchowska), joka lähtee abbedissan käskystä tapaamaan tätiään, ainoaa elossa olevaa sukulaistaan, ennen luostarilupauksen antamista. Wanda-tädiltään (Agata Kulesza) Anna saa tietää olevansa oikealta nimeltään Ida Lebenstein ja juutalainen.

Elokuvan historiallinen ja poliittinen konteksti tekevät siitä mielenkiintoisen; tapahtumat sijoittuvat sosialistiseen Puolaan, jossa ihmisten elämää värittävät uskonto, puolueen ideologia, lännen ja idän kuilu, ryyppääminen ja arjesta selviytyminen. Havainnot yhteiskunnasta ovat vain yksi elokuvan tasoista. Elokuvasta voi antautua vain nauttimaan. Se on teknisesti kaunis ja juonellisesti soljuva kokonaisuus, joka on klassikoiden tavoin kaikilta osin upea katselukokemus.