12.11. Dead Man

johnny_depp_dead_man_movie_poster_b_2aYhdysvallat, Saksa, Japani, 1995
K-16, 121 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Pääosissa: Johnny Depp, Gary Farmer, Crispin Glover,
Lajityyppi: draama, western, fantasia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0112817/

Dead Man on Jim Jarmuschin ohjaama sekä käsikirjoittama täysin mustavalkoinen lännenelokuva, jota tähdittää Johnny Depp. Elokuva on monitasoinen ja draaman lisäksi siinä nähdään niin fantasiaa kuin huumoriakin. Elokuva sijoittuu 1800-luvun puolivälin jälkeiselle ajalle villiin länteen intiaaneineen ja asesankareineen.

Elokuva kertoo nuoresta kirjanpitäjästä William Blakesta (Depp), joka lähtee työn perässä Machine-nimiseen kylään. Työpaikka on kuitenkin Blaken saapuessa jo täytetty. Surkeiden sattumusten sekä kauniin naisen sylin kautta Blake sotkeutuu murhaan sekä varkauteen ja tulee itsekin ammutuksi. Tästä alkaa niin fyysinen kuin psyykkinenkin (pako)matka yllättävän kumppanin, Nobody-nimisen intiaanin, kanssa.

Sivuosissa nähdään tuttuja kasvoja kuten Billy Bob Thornton, Iggy Pop sekä Gabriel Byrne. Musiikin elokuvaan on tehnyt Neil Young.  Elokuva on saanut kahdeksan ehdokkuutta niin paras elokuva, ohjaus- elokuvaus- kuin näyttelijätyöstä (mm. Cannes Film Festival, European Film Awards, First American in the Arts Awards, National Society of Film Critics Awards)  ja voittanut niistä kuusi.