8.10. Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien

Ranska, Norja, Saksa, Ruotsi, 2014kyyhkynenoksallaistui_juliste2
K-12, 101 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Roy Andersson
Pääosissa: Holger Andersson, Nils Westblom
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: ruotsi, englanti

http://www.imdb.com/title/tt1883180/

Roy Anderssonin ihmisyyttä kuvaava synkän hirtehinen trilogia saa vihdoinkin päätöksensä 15 vuoden jälkeen. Kuten aina, Anderssonin visuaalinen tyyli on pysäyttävän omintakeinen – harmaata ja pikkutarkan asetelmallista maailmaa tarkastellaan liikkumattoman kameran välityksellä. Elokuva ei kuitenkaan ole iloton, vaikkakin Anderssonin tumma huumori ei sovi kaikille. Kuten trilogian aiemmatkin osat (Toisen kerroksen lauluja (2000) ja Sinä elävä (2007)), elokuva on episodimainen kokoelma kohtauksia, jotka ovat samanaikaisesti absurdeja, synkkiä ja koomisia, aivan kuten elämä. Katsoja voinee siis päätellä mitä Andersson ihmisyydestä ajattelee. Kyyhkynen oksalla istui on trilogian yhteiskunnallisesti kantaaottavin, mutta samalla ohjaajalle henkilökohtaisin elokuva. Henkilökohtaisuutta korostaa se, että elokuvan pääosaa näyttelee ohjaajan veli Holger Andersson, joka näyttää suuresti veljeltään.