24.9. Leviathan

leviathan_julisteVenäjä, 2014
K12, 140 min
Ohjaus: Andrei Zvjagintsev
Käsikirjoitus: Andrei Zvjagintsev ja Oleg Negin
Pääosissa: Aleksei Serebrjakov, Jelena Ljadova
Lajityyppi: draama
Esityskieli: venäjä

http://www.palacefilms.com.au/leviathan/
http://www.imdb.com/title/tt2802154/

Pohjoisvenäläisen kalastajakylän kiero pormestari pyrkii pakkolunastamaan Koljan tontin ja talon, joka on rakennussuunnitelmien tiellä. Kolja ei luvatusta pienestä kompensaatiosta huolimatta tähän suostu. Kolja toimii autokorjaajana talossaan, jossa suku on kauan asunut. Kolja kutsuu apuun Moskovasta lakimiesystävänsä, joka joutuu turvautumaan kiristykseen ja suututtaa pormestarin. Tästä koituu yllättävän hankalia seurauksia. Koljan hermot ovat kireällä, ja perheen sisäiset ongelmatkin alkavat kiristyä.

Leviathanin teemana on vallan väärinkäyttö ja korruptio, ja miten horjuva perusta elämällä on. Laki ei ole sama kuin oikeudenmukaisuus. Cannesissa elokuvan käsikirjoitus palkittiin parhaana. Lisäksi elokuva sai parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe -palkinnon.