3.12. Pride

pride_ver6_xlgIso-Britannia, 2014
K-7, 120 min
Ohjaus: Matthew Warchus
Käsikirjoitus: Stephen Beresford
Pääosissa: Imelda Staunton, Billy Nighy, Andrew Scott, Ben Schnetzer, Faye Marsay, Dominic West, Paddy Considine
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt3169706/

Pride on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Matthew Warchusin ohjaama brittiläinen draamakomedia.  Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoden 1984 Englantiin, jossa pääministeri Margaret Thatcher päätti sulkea suuren osan maan hiilikaivoksista. Päätös johti laajaan kaivosmiesten lakkoon, joka kesti kokonaisen vuoden. Lakkoilevat kaivosmiehet eivät saaneet ymmärrystä osakseen ja heitä alettiin kohdella kuin rikollisia.

Lontoossa pieni homo- ja lesboyhteisö päätti yllättäen ryhtyä tukemaan lakkoilevia, halveksunnan ja hyljeksinnän kohteena olevia kaivosmiehiä. Perinteisen ajatusmaailman omaavat kaivosmiehet eivät ottaneet apua avosylin vastaan, ja ryhmä päätti viedä keräämänsä avustukset henkilökohtaisesti pieneen walesilaiseen kaivoskylään.

Pride kertoo kahden toisistaan hyvin kaukana olevan yhteisön yhteentörmäyksestä, tutustumisesta ja hyväksynnästä. Teemana on aina ajankohtainen suvaitsevaisuus. Loistavien näyttelijöiden avulla homoyhteisön ja jurojen kaivosmiesten kohtaamisesta syntyy herkullista brittikomediaa parhaimmillaan.