19.2. Suuri kauneus

Italia, 2013suuri_kauneus_juliste
K-12, 142 min
Ohjaus: Paolo Sorrentino
Käsikirjoitus: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
Pääosissa: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
Genre: komedia, draama
Esityskieli: italia

http://www.imdb.com/title/tt2358891/

Esikoisromaaninsa jälkeen Napolista Roomaan muuttanut Jep Gambardella (Servillo) on ikääntyvä playboy, joka neljän vuosikymmenen juhlimisen jälkeen havahtuu analysoimaan seurapiirielämäänsä. 65 vuoden rajapyykin lähestyessä Gambardella alkaa peilata häntä ympäröivää todellisuutta ja sen kauneutta tai tyhjyyttä. Karismaattinen Servillo on täydellinen valinta esittämään harmaantuvaa, mutta edelleen charmanttia, Rooman seurapiirikuningasta.

 Suuri kauneus on visuaalisesti näyttävä teos, jossa Sorrentino on hyödyntänyt Rooman ainutlaatuisia nähtävyyksiä loistavasti hyväkseen, ja historiallinen kaupunki antaakin mahtavat puitteet täydellisen tyhjyyden kuvaamiseen.  Sorrentino ei sorru aliarvioimaan katsojiensa älykkyyttä, vaan kuluttajilla on mahdollisuus tulkita elokuva haluamallaan tavalla. Elokuvan voi nähdä niin kuolemaa edeltävänä pohdiskeluna kuin kuvauksena jatkuvasta juhlimisesta Rooman yössä. Suuri kauneus voitti Euroopan elokuva-akatemian tärkeimmät palkinnot (paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa ja paras leikkaus) sekä parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin, Golden Globen ja British Academy Film Awardsin.