12.3. Clouds of Sils Maria

Ranska, Saksa, Sveitsi, 2014clouds of sils maria
K-7, 123 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Olivier Assayas
Pääosissa: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chlöe Grace Moretz
Genre: draama
Esityskieli: englanti, ranska, saksa

http://www.imdb.com/title/tt2452254/

Tämän hetken kiehtovimpiin ohjaajakykyihin lukeutuvan ranskalaisen Olivier Assayasin (Kesähetket, 2008) tuorein taidonnäyte sai ensi-iltansa viime vuoden Cannesin elokuvajuhlilla – oikeutetusti suitsutusten säestämänä.

Ikääntyvä filmitähti Maria Enders (Binoche) matkustaa halki Alppien avustajansa Valentinen (Stewart) kanssa tapaamaan näytelmäkirjailija Wilhelm Melchioria, joka valitsi aikoinaan Endersin tähtinäyttelijättären arvonimen oikeuttaneeseen päärooliin kohunäytelmäänsä. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, Endersille tarjotaan roolia jatko-osasta, vastaparinaan nuori skandaalinkäryinen näyttelijätär (Moretz), johon Endersin näyttelemän, huomattavasti vanhemman Helenan on määrä rakastua. Endersille on odotettua vaikeampaa katsoa sivusta jonkun muun astuvan rooliin, jota hän itse on aiemmin pitänyt omanaan, ja edelleen huomion keskittyminen toisaalle tekee Endersin yhä vain mustasukkaisemmaksi ajasta, jota ei vietetä hänen kanssaan.

Unenomaisissa vuoristomaisemissa osittain kuvattu elokuva on barokkiajan taiteilijoiden, Händelin ja Pachelbelin, musiikin siivittämänä hienostunut kokonaisuus, jonka vahvuus piilee erityisesti erinomaisissa näyttelijävalinnoissa – Stewartin ja Binochen välinen kemia tekee yksipuolisesta läheisriippuvuudesta uskottavaa ja jopa riipivän koskettavaa. Assayasin tapa kuvata naiskohtaloita on kaunis ja hänen käsissään ajan käsite kiertyy yhdeksi menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden vyyhdiksi. Kolmeen lukuun jakautuva draama avautuu kerros kerrokselta hitaasti, vähitellen, saavuttaen ajatuksiin upottavaa syvyyttä, samalla kuitenkin pysyen katsojaansa viihdyttävänä taideteoksena, joka ei sorru ennalta-arvattavuuteen edes nimensä verran.