19.3. Varjoja paratiisissa

Suomi, 1986varjoja_paratiisissa
S , 71 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen
Genre: komedia, draama
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt0092149/

Nikander (Pellonpää) on kaljaa juova roskakuski, joka ei usko sosiaaliseen kanssakäymiseen muuten kuin pakon edestä. Tunteistaan hän kertoo mieluummin työkaverilleen (Kuosmanen) kuin naiselleen. Elämäänsä kyllästynyt Ilona (Outinen) työskentelee Valintatalon kassalla, mutta vaikka hän näyttää 25-vuotiaana neljän lapsen yksinhuoltajaäidiltä, ei hän kuitenkaan voi tyytyä saman yhteiskuntaluokan mieheen.

Varjoja paratiisissa on Ilonan ja Nikanderin rakkauskertomus, joka näyttää suomalaisen epätoivon, surun ja ahdistuksen ajautumatta kuitenkaan apatiaan. Kaurismäki on luonut ruman, mutta kiehtovan teoksen, joka voitti vuoden elokuvan sekä parhaan ohjauksen palkinnot vuoden 1986 Jussi-gaalassa ja nosti Kaurismäen kansainvälisesti tunnettujen ohjaajien joukkoon. Varjoja paratiisissa aloitti niin kutsutun Kaurismäen työläistrilogian, jota seurasivat Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990).