9.4. Kaksi päivää, yksi yö

Belgia, Italia, Ranska, 2014kaksi_paivaa_yksi_yo_juliste
K-12, 95 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jean-Pierre Dardenne ja Luc Dardenne
Pääosissa: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée
Genre: draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt2737050/

Pitkästä aikaa Suomen valkokankailla nähdään belgialaisten Dardennen veljesten ohjaama elokuva. Kaksi päivää, yksi yö on veljeksille totunnaisesti täynnä karun kaunista arkirealismia. Juoni on yksinkertainen: Marion Cotillardin esittämällä Sandralla on yksi viikonloppu aikaa vakuuttaa työtoverinsa luopumaan bonuksistaan, jotta hän saisi pitää työnsä. Vaikea homma, mutta aviomiehensä (Fabrizio Rongione) rohkaisemana Sandra ryhtyy tehtävään.

Elokuva henkilöityy Sandran hahmoon ja rakentaa katsojalle herkän kuvan sisäistä voimaansa etsivästä naisesta. Sandra on toipunut äskettäin masennuksesta ja perheen arjen pyörittäminen on välillä hankalaa. Tieto työttömyydestä ei todellakaan helpota tilannetta. Elokuva kertoo myös lähimmäisen rakkaudesta ja välittämisestä, kun Sandran mies pysyy puolisonsa tukena vaikeassa elämäntilanteessa. Marion Cotillard loi niin uskottavan muotokuvan masennuksesta, että hän sai roolisuorituksestaan Euroopan parhaan näyttelijättären tittelin vuonna 2014.