16.4. Borgman

Hollanti, Belgia, Tanska, 2013borgman1
K-16, 113 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Alex van Warmerdam
Pääosissa: Jan Bijvoet, Hadewych Minis
Genre: draama, komedia
Esityskieli: hollanti

http://www.imdb.com/title/tt1954315/

Borgman on vaikuttava elokuva. Itse en ole tekotaiteellisen hämäräperäisyyden suurin ystävä, mutta Borgman oli elokuva, josta ei voinut irrottaa katsetta. Juoni käynnistyy papin, aseistetun väkijoukon ja koirien jahdatessa maakuoppiin piiloutuneita kulkureita. Seipäin ja haulikoin aseistettujen takaa-ajajien vimma muistuttaa keskiaikaista noitavainoa. Tarinan päähenkilö Borgman pääsee kuitenkin pakenemaan ja päätyy satunnaisen hienostokodin pihalle. Hän pyytää talon emännältä pääsyä peseytymään, mutta päätyy mustasukkaisen aviomiehen hakkaamaksi. Perheen äiti säälii murjottua kulkuria ja tästä alkaa nopea kierre, jossa koko porvarillinen perhe kietoutuu eriskummallisen kulkureiden kultin valtaan. Juonta on mahdotonta selittää sen pidemmälle, paitsi että siihen liittyy erikoista puutarhanhoitoa, balettitanssia, kylmäverisiä murhia ja erityinen kiinnostus perheen lapsiin.

Borgman on elokuva, josta jokaisella katsojalla on ison (ja katselukokemuksen jälkeen tarpeellisen) viinilasin ääressä oma teoria: ne olivat avaruudesta, tai demoneita, tai luultavimmin enkeleitä, tai ehkä sittenkin jonkinlaisia kissaeläimiä? Elokuvan ohjaaja Alex van Warmerdam on useasti kieltäytynyt kommentoimasta elokuvan tarkoitusta, mutta pitkän painostuksen päätteeksi hän on kehottanut katsojia kiinnittämään huomiota elokuvan alun kommenttiin: Ja he laskeutuivat maan päälle joukkojaan vahvistamaan.