18.9. Menneisyys (Le passé)

Italia, Ranska, 2013menneisyys_juliste
K-7, 130 min
Ohjaus: Asghar Farhadi
Käsikirjoitus: Asghar Farhadi
Pääosissa: Bérénice Bejo, Ali Mosaffa, Tahar Rahim
Genre: draama
Esityskieli: ranska, persia

http://www.imdb.com/title/tt2404461/

Iranilainen mies, Ahmad, palaa Pariisiin pitkän ajan jälkeen viimeistelläkseen avioeroprosessin. Ahmadin vaimo seurustelee jo uuden miehen kanssa, jolla on omia lapsia. Vanhimman tyttären ja äidin välit alkavat rapistua ja perheen suhteet mutkistua.

Naderin ja Simin eron menestyksen myötä ohjaaja Asghar Farhadi on suuntautunut ulkomaille eikä näytä olevan yhtä rajoittunut persialaiseen kulttuuriperinteeseen kuin jotkut maanmiehensä ja siirtyykin Eurooppaan ilman suuria ongelmia. Farhadin dramaturgin lahjat kukoistavat melodraamassa, kun hän seuraa empaattisesti oikukkaan tarinan käänteitä kaikkien henkilöhahmojen näkökulmasta. Menneisyys on jatkanut Naderin ja Simin eron menestystä ja on voittanut useita palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja oli myös Iranin virallinen tämän vuoden Oscar-ehdokas.