25.9. 12 Years a Slave

USA, 201312_years_a_slave_juliste
K-16, sisältää väkivaltaa ja voi aiheuttaa ahdistusta, 134 min
Ohjaus: Steve McQueen
Käsikirjoitus: John Ridley, Solomon Northup
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2024544/   

Steve McQueenin elokuva 12 Years a Slave perustuu Solomon Northupin käsittämättömään selviytymistarinaan sisällissotaa edeltäneessä Yhdysvaltain Etelässä.  Solomon Northup oli New Yorkissa elänyt muusikko, jonka orjakauppiaat kidnappasivat ja myivät orjien välittäjälle. Northup päätyi Louisianaan ja vietti pelto-orjana 12 vuotta, kunnes kuin ihmeen kaupalla vapautui. Solomon julkaisi vuonna 1853 kirjan kokemuksistaan.

12 Years a Slave kuvaa kattavasti vaiettua vaihetta Yhdysvaltain historiassa. Väkeviä orjuuden kuvauksia on amerikkalaisissa elokuvissa yllättävän vähän. Elokuva on kammottavaa katseltavaa; se näyttää ihmiset kenties raadollisimmillaan. Paljas ja raaka epäinhimillisyys ei päästä katsojaa helpolla. Virkistävää on kuitenkin se, ettei elokuva sorru kuvaamaan pahuutta karikatyyrisesti. Pahuuden taustalla on epätoivoa ja kurjuutta; pahojen hahmojen tekojen taustalla on inhimillisiä motiiveja.

Hienot roolisuoritukset kruunaavat elokuvan. Parhaan elokuvan ja sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnot 2014 annettiin tälle elokuvalle. Solomonia näyttelevä Chiwetel Ejiofor sekä julmaa plantaasinisäntää näyttelevä Michael Fassbender saivat suorituksestaan Oscar-ehdokkuuden. Nuorta orjanaista näyttelevä Lupita Nyongó palkittiin parhaan naissivuosan Oscarilla.