9.10. Gloria

Chile, 20136438194090714_1
K-16, 110 min
Ohjaus: Sebastián Lelio
Käsikirjoitus: Sebastián Lelio, Gonzalo Maza
Pääosissa: Paulina Garciá
Genre: draama, historia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2425486/

Chileläisen Sebastián Lelion ohjaama Gloria ei valitettavasti ollut Suomessa yleisessä levityksessä huolimatta siitä, että se on erinomainen elokuva. Gloria on pinnalta katsoen tavanomainen rakkausdraama 58-vuotiaasta eronneesta naisesta, joka aloittaa seurustelun omaa eroprosessia käyvän Rodolfon kanssa. Gloria on rohkea ja eläväinen nainen, joka käy viikonloppuisin nauruterapiassa ja laulaa romanttisia lauluja ajaessaan autolla. Musiikilla onkin elokuvassa suuri merkitys ja nimensäkin se on saanut Umberto Tozzin diskohitistä.

Gloria välttää romanttisten komedioiden pahimmat kliseet ja karikot, etenkin näyttelijä Paulina Garcían mahtavan suorituksen vuoksi. Jo tämä tekisi elokuvasta katsomisen arvoisen, mutta erinomaisen siitä tekee sen poliittiset ja historialliset alaviitteet. Gloria kuvaa sukupolvea, joka kasvoi aikuiseksi Augusto Pinochetin vallanalaisena ja ottaa nyt kadotetun nuoruutensa takaisin eläkeiän kynnyksellä. Poliittiset viittaukset on piilotettu pieniin huomautuksiin, jotka luovat elokuvaan syvyyttä olematta kuitenkaan liian julistavia.