13.11. A Late Quartet

USA, 2012late_quartet_juliste
K-7, 105 min
Ohjaus: Yaron Zilberman
Käsikirjoitus: Seth Grossman, Yaron Zilberman
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1226240/
www.alatequartet.com

Jousikvartetilla on 25 vuoden pituinen maineikas ura takana. Ongelmat kasaantuvat, kun soittajista iäkkäin, sellisti Peter, sairastuttuaan Parkinsonin tautiin päättää lopettaa esiintymisen jäähyväiskonsertin jälkeen. Peter on ollut pidetty kvartetin ohjaaja ja opettaja, joten sairaus on kaikille hankala paikka. Kvartetin hajoamisen uhka herättää pintaan tunteet, jotka ovat aiemmin tukahtuneet vaativan musiikin parissa uurastaessa. Soittajat ovat uhranneet elämänsä tälle kvartetille, jonka hajoamista olisi hankala hyväksyä. Kakkosviulisti Robert pitää tilaisuutta sopivana vaatia soittaa välillä ykkösviulua. Alkuperäinen ykkösviulisti Daniel ei vaatimusta voi hyväksyä, eikä alttoviulua soittava Robertin vaimokaan anna tukea. Danielin intohimoinen rakkaussuhde myös kiristää soittajien välejä.

A Late Quartet on Yaron Zilbermanin ensimmäinen pitkä fiktioelokuva. Tuloksena on karismaattisten näyttelijöiden kannattelema elegantti melodraama. Elokuva näyttää, millaisia ristiriitaisia tunteita huippuammattilainen joutuu kokemaan omistautuessaan taiteelleen. Päätöskohtaus on aidosti koskettava. Pettämättömän Angelo Badalamentin soundtrackin keskeisessä osassa on Beethovenin opus 131.