20.11. Tuuli nousee

Japani, 2013tuuli_nousee_juliste
K-7, 126 min
Ohjaus: Hayao Miyazaki
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Pääosissa: Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima, Masashiko Nishimura, Stephen Alpert
Genre: draama, animaatio, elämäkerta
Esityskieli: japani, saksa, italia

http://www.imdb.com/title/tt2013293/

Hayao Miyazaki on varmasti monelle tuttu vaikuttavista anime-elokuvistaan (mm. Naapurini Totoro ja Prinsessa Mononoke). Tuuli nousee on Miyazakin itsensä mukaan hänen viimeinen elokuvansa. Jää nähtäväksi, pitääkö tämä paikkansa.

Tuuli nousee ei ole lasten animaatio, vaikka ikäraja sallii pienemmätkin katsojat. Ensimmäistä kertaa uransa aikana Miyazakin tarina perustuu todelliseen historialliseen henkilöön: Mitsubishi A6M Reisen -hävittäjän suunnittelijaan Jiro Horikoshiin (1903–1982). Jiro haaveilee lentämisestä, mutta huonon näkönsä vuoksi ei pääse lentokouluun. Hän hakeutuu töihin suureen konerakennusfirmaan ja toteuttaa unelmaansa rakentamalla lentokoneita. Jiron elämä nivoutuu yhteen Japanin historiallisten käännekohtien kanssa − Kanton maanjäristys, 1930-luvun lama ja Japanin joutuminen sotaan. Tuuli nousee on vakavaa draamaa ja ehkä ohjaajansa henkilökohtaisin elokuva. Hitaasta temposta ja synkästä miljööstä huolimatta elokuvassa on valoisuutta ja romantiikkaa.