20.2. Betoniyö

betoniyo_julisteSuomi, Ruotsi, Tanska, 2013
K-12, 96 min
Ohjaus: Pirjo Honkasalo
Käsikirjoitus: Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio perustuen Pirkko Saision romaaniin
Pääosissa: Johannes Brotherus, Jari Virman, Juhan Ulfsak, Anneli Karppinen
Genre: draama
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt2405182/
http://www.betoniyo.fi

Pirkko Saision vuonna 1981 ilmestyneen Betoniyö -romaanin helteinen Helsinki on vaihtunut Pirjo Honkasalon ohjauksessa harmaaksi ja sateiseksi. Elokuva on myös päivitetty tavoiltaan ja kieleltään kasaritunnelmista tähän päivään. Molemmissa pääosassa on kuitenkin sama Simo, syrjäytymisvaarassa oleva nuorukainen, joka yrittää kasvaa aikuiseksi vanhemman veljensä varjossa ja äidin piittaamattomuudessa. Veljen malli ei ole tosin kaksinen; maailmanlopun kuvia maalaava ja kaljaa kittaava pikkurikollinen ei ole hyväksi nuorelle mielelle.

Betoniyö osoittaa jälleen, että Honkasalo taitaa dokumentin lisäksi fiktiivisten tarinoiden ohjaamisen (edellinen pitkä fiktio Tulennielijä ilmestyi 1998). Hänen tulkinnassaan tarina avautuu unenomaisina kuvina upeassa mustavalkokuvauksessa. Keskeisimpien näyttelijöiden valinnat ovat myös onnistuneet: Simoa näyttelevässä Johannes Brotheruksessa on sopiva annos herkkyyttä ja ilmeikkyyttä. Isoveli Ilkkaa näyttelevä Jari Virman on puolestaan jo pinnaltaan kova, jonka herkkä ydin paljastuu vasta lopussa.