8.5. Päivien kuohu (L’Écume des jours)

paivien_kuohu_julisteRanska, 2013
K-7, 95 min
Ohjaus: Michel Gondry
Käsikirjoitus: Michel Gondry, Luc Bossi perustuen Boris Vianin romaaniin
Pääosissa: Audrey Tautou, Romain Duris, Gad Elmaleh
Genre: fantasia, draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt2027140/
http://www.lecumedesjours-lefilm.com

Päivien kuohu (L’Écume des jours) on kirjailija Boris Vianin tunnetuin teos, joka ilmestyi vuonna 1947. Michel Gondryn samanniminen elokuva on kirjan kolmas filmatisointi. Oscar-palkittu ranskalaisohjaaja on tunnettu muun muassa elokuvistaan Tahraton mieli (2004) ja Be Kind Rewind (2008).

Varakas Colin (Romain Duris) tapaa kauniin Chloen (Audrey Tautou) ja he rakastuvat. Romanssia varjostaa kuitenkin Chloen harvinainen sairaus; hänen keuhkoissaan kasvaa lumpeenkukka. Kukat kuihtuvat hiljalleen Chloen ympäriltä ja kuolema luo varjonsa unelmien ylle.

Elokuva on visuaalisesti kaunista katseltavaa. Chloen ja Colinin maailma on surrealistinen ja leikkisä: Pariisin yllä liidellään pilviautossa, ja piano valmistaa cocktaileja. Ohjaaja yhdistelee taidokkaasti realismia ja fantasiaa. Kiinnostavan elokuvasta tekee kamppailu kuolemaa vastaan. Vääjäämättä se tunkeutuu leikin maailmaan. Taitavan visuaalisen ohjauksen ansiosta katsojalle jää tilaa muodostaa merkityksiä kuvista ja tunnelmista.

fantasia, draama