Kevätkausi 2018


Hyvät Kuvat -elokuvakerhon kevätkausi 2018:

8.2. Get Out
15.2. Loikkarit
22.2. Close-Knit
1.3. The Square
15.3. Red Turtle
22.3. Kosketuksissa
5.4. Come and See
12.4. The Killing of a Sacred Deer
19.4. Saamelaisveri
26.4. Loving Vincent
3.5. Big Sick
17.5. Blade Runner 2049
24.5. Extra: Elämäni kesäkurpitsana

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 1.2.2018 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 8.2.2018 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua.

Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti
oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin.
Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja (poislukien 15.2 ja 22.2.)

8.2. Get Out

USA, 2017
IMDb: 7,7/10, Rottentomatoes: 99%
K-16, sisältää väkivaltaa ja voi aiheuttaa ahdistusta, 104 min
Ohjaus: Jordan Peele
Käsikirjoitus: Jordan Peele
Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Marcus Henderson
Genre: kauhu, mysteeri, komedia
Esityskieli: englanti


Get Out on trillerimäinen elokuva tummaihoisesta nuoresta miehestä, joka tapaa valkoihoisen tyttöystävänsä vanhemmat ensikertaa. Vierailu saa kuitenkin outoja ja kauhistuttavia piirteitä.

Chris (Daniel Kaluuya) lähtee tapaamaan tyttöystävänsä Rosen (Allison Williams) vanhempia viikonlopuksi näiden luokse maalle. Vanhempien outo ja yltiöystävällinen käytös vaikuttaa aluksi siltä, että he yrittävät hermostuneesti hyväksyä tyttärensä erirotuisen miehen. Viikonlopun edetessä tapahtuu kuitenkin toinen toistaan häiritsevimpiä asioita, joista alkaa muodostua käsittämätön totuus.

Tämä erittäin kehuttu ja palkittu elokuva sisältää kauhun, jännityksen ja loistavan huumorin lisäksi syvemmänkin puolen. Se on myös taitavasti tehty provokatiivinen kannanotto rasismiin sekä rotujenvälisiin suhteisiin ja stereotypioihin.

”AFI Awards USA 2017 – Movie of the Year” -palkinto

”Golden Globe 2018 – Best motion picture, musical or comedy” -ehdokkuus

15.2. Loikkarit

IMDb: 6,7/10, Rottentomatoes:
Viro, Latvia, Suomi 2017
K-7, 90 min
Ohjaus: Jaak Kilmi
Käsikirjoitus: Martin Algus
Pääosissa: Märt Pius, Karl-Andreas Kalmet, Veiko Porkanen, Esko Salminen
Lajityyppi: Komedia
Esityskieli: viro, ruotsi, suomi
http://www.imdb.com/title/tt6025806/

Tositapahtumien inspiroima elokuva vie katsojan takaisin 1980-luvulle neuvostovallan harmauteen. Se kertoo tarinan kolmesta kaveruksesta, jotka haikailevat vihreämmästä nurmesta rautaesiripun toisella puolella. Erinäiset hämäräbisnekset johtavat kuitenkin siihen, että he päättävät loikata länteen.

Loikkarit on hauska veijarikomedia, jossa jalka on kaasulla ja nilkka suorana.

Kotimaassaan Virossa huippusuosion saavuttanut elokuva on noussut maan kaikkien aikojen katsotumpien kotimaisten elokuvien kärkikastiin. Sivurooleissa nähdään suomalaisina kasvoina mm. Esko Salminen ja Aake Kalliala.

22.2. Close-Knit

Japani 2017
IMDb: 6,5/10, Rotten Tomatoes: 100 %
K-12, 127 min
Ohjaus: Naoko Ogigami
Käsikirjoitus: Naoko Ogigami
Pääosissa: Rin Kakihara, Tôma Ikuta, Kenta Kiritani
Lajityyppi: draama
Esityskieli: japani

11-vuotias Tomo-tyttö (Rin Kakihara) jää yksin hänen äitinsä lähdettyä. Tomo päätyy asumaan enonsa luo, eritoten hänen transsukupuolisen tyttöystävän Rinkon (Tôma Ikuta) hoidettavaksi. Uuteen äitipuoleen totuttelu on Tomolle aluksi kova pala purtavaksi, mutta Rinko lopulta voittaa tytön puolelleen kokkaustaidoillaan. Eräänä päivänä Rinko opettaa hänelle kutomista, joka on Rinkolle itselleen ollut keino hallita omia turhautumisia ja aggressioita. Kutominen osoittautuu lopulta epätavanomaista perhettä yhteen sitovaksi asiaksi.

Helsingissä Ruokala Lokki -elokuvansa kuvanneen Naoko Ogigamin lämmin draama kysyy kysymyksiä muun muassa siitä, mikä on perhe, mitä on vanhemmuus. Perheitä yhdistävät samat ikuiset ongelmat, vaikka muoto muuttuu. Tärkeää on löytää ne asiat, jotka kutovat ihmisiä yhteen. Close-Knit voitti syksyllä 2017 pidetyillä 30. Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla yleisökilpailun palkinnon.

1.3. The Square

IMDb: 7,7/10
Rottentomatoes 82%
Ruotsi/Saksa/Ranska/Tanska 2017
K-12, sisältää väkivaltaa ja voi aiheuttaa ahdistusta, 144 min
Ohjaus: Ruben Östlund
Käsikirjoitus: Ruben Östlund
Pääosissa: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West
Genre: draama, komedia
Esityskieli: englanti, ruotsi, tanska
http://www.imdb.com/title/tt4995790/

The Square on kertomus arvostetun nykytaidemuseon kuraattorista Christianista (Claes Bang). Hänen elämänsä ja työnsä tähtää yleviin periaatteisiin, kuten myös hänen museonsa tuleva näyttely ”The Square”, joka on kantaaottava teos epäitsekkyydestä. Mutta aina ei ole helppo toimia periaatteidensa mukaan. Tämä käy ilmi, kun Christianin kännykkä ja lompakko varastetaan ja hän alkaa nokkelana etsimään sitä takaisin. Samalla näyttelyn mainoskampanja alkaa karata käsistä. Alkaa tapahtumaketju, joka ajaa Christianin ja koko museon kriisin partaalle.

The Square ottaa käsittelyynsä ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja. Taidokkaasti tehty satiiri leikittelee yhteiskuntakritiikillä ja kulttuurieliitin näkemyksillä. Elokuva kuuluu ehdottomasti vuoden 2017 parhaimmistoon ja onkin voittanut useita palkintoja, kuten Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun.

15.3. Red Turtle

Ranska, Belgia, 2016 K7, 80 min
IMDb: 7,6/10, Rottentomatoes: 94%
Ohjaus: Michael Dudok de Wit
Pääosissa: Emmanuel Garijo, Tom Hudson, Baptiste Goy
Lajityyppi: Animaatio, fantasia
Esityskieli: Ei dialogia

 

Parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokas Red Turtle on Ghibli studioiden ensimmäinen kansainvälinen yhteistyö, ja alkuminuuteista asti on selvää, että kyseessä on jotain poikkeuksellista. Rauhallisesti etenevä ja yksinkertaista, mutta sitäkin näyttävämpää piirrosjälkeä suosiva animaatio on universaali ylistys luonnolle, rakkaudelle ja perheelle. Elokuva on ollut Suomessa teattereissa vain erikoisnäytöksinä, joten nyt on erinomainen tilaisuus nähdä se myös Kuopiossa.

 

Runollinen tarina kertoo miehestä, joka herää haaksirikon jälkeen autiolta saarelta ja yrittää sitten kaikin keinoin päästä takaisin kotiin. Jostakin syystä kaikki yritykset estää kuitenkin iso punainen kilpikonna.

 

22.3. Kosketuksissa

IMDb: 8,0/10, Rottentomatoes: 90%
Unkari, 2017
K16, 116 min
Ohjaus: Ildikó Enyedi
Käsikirjoitus: Ildikó Enyedi
Pääosissa: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély
Lajityyppi: draama, romanssi
Esityskieli: unkari
http://www.imdb.com/title/tt5607714/

Tarina alkaa teurastamolta, jonka talouspäälikkö Endre(Morcsányi) on.
Eräänä päivänä hän huomaa uuden tulokkaan Marian(Borbély), joka on kylmän etäinen ja luotaantyöntävä. Käy ilmi, että Marian sielun haavat estävät häntä olemaan fyysisessä kosketuksessa toisten kanssa.

Poliisi vierailee teurastamolla paljastuneen varkauden vuoksi ja neuvoo  Endreä teettämään psykologisen arvioinnin henkilökunnastaan. Endre kiinnostuu haastatteluja tekemään tulleesta psykologista. Tämän johdolla käytyjen keskustelujen myötä käy ilmi Marian ja Endren nähneen täsmälleen samaa unta ja näiden välille syntyy tunneyhteys.

Elokuva on visuaalisesti kaunis, liikuttava ja hauskakin. Sen suurin saavutus on kuitenkin draamallisuuden säilyttäminen tunteellisesta intimiteetistä huolimatta. Se voitti sekä Berliinin Kultaisen Karhun 2017, että Sydneyn Film Festivalin 2017 parhaasta elokuvasta. Lisäksi naispääosan Borbély voitti European Film Awardsin 2017 parhaan naisnyttelijän palkinnon.

5.4. Come and See

IMDb: 8.2/10, Rottentomatoes: 95%
Neuvostoliitto, 1985
K16, 145 min
Ohjaus: Elem Klimov
Pääosissa: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova
Lajityyppi: sota, draama
Esityskieli: valkovenäjä, venäjä, saksa

Venäläisohjaaja Elem Klimovin mestariteoksessa pureudutaan vuoteen 1943, jolloin valkovenäläinen poika löytää hiekkaan haudatun kiväärin ja epäonnekseen päätyy osalliseksi Neuvostoliiton ja natsi-Saksan väliseen sotaan. Elokuva tutkii sitä, miten sota vaikuttaa siviileihin ja tavallisiin ihmisiin. Tässä tapauksessa sodan kauhuja tarkastellaan teinipojan näkökulmasta.

Come and see on sotaelokuva, mutta tosiasiassa genrerajat paukkuvat joka suuntaan. Elokuva on samanaikaisesti pysäyttävän degeneroiva kasvutarina, mutta myös silkkaa psykologista pelkoa. Elokuvaan on myös lisätty surrealistisiksi luonnehdittavia elementtejä, sillä sodan järjettömyyttä on mahdotonta luonnehtia perinteisen kerronnan keinoin. Tämä neuvostoliittolaisklassikko on genressään ainutlaatuinen teos ja vakiovalinta monissa ”kaikkien aikojen parhaat elokuvat” -listauksissa.

12.4. The Killing of a Sacred Deer

Irlanti, Iso-Britannia 2017
IMDb: 7,3/10, Rotten Tomatoes: 79%
K·16, 121 min
Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus:  Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Pääosissa: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan
Lajityyppi: trilleri, draama, kauhu
Esityskieli: englanti
 
Menestyvä sydänkirurgi Steven (Colin Farrell) elää näennäisen idyllistä ja huoletonta perhearkea. Matka ruusuisesta todellisuudesta keskelle yliluonnollisia sävyjä saavaan kauhuskenaarioon käynnistyy 16-vuotiaan Martinin (Barry Keoghan) myötä. Stevenin suojatikseen ottama Martin alkaa vaatia heidän omituiselta suhteeltaan yhä enemmän, samalla ajaen koko Stevenin perheen äärimmäisten valintojen eteen. Muinaiskreikkalaisen Iphigenian myytin mukaan nimetty sydänjuuria vääntelevä surrealistinen draama laittaa katsojan moraaliseen piinapenkkiin.
 
Kreikkalainen Yorgos Lanthimos vakuutti viimeksi 2015 omituisella draamakomediallaan The Lobster. Cannesin elokuvajuhlista parhaan käsikirjoituksen palkinnon pokannut The Killing of a Sacred Deer jatkaa Lanthimosin vahvaa nousua yhdeksi 2010-luvun kiinnostavimmista elokuvaohjaajista.

19.4. Saamelaisveri

IMDb: 7,5/10, Rottentomatoes: 95%
Ruotsi, 2017
K-12, 112 min
Ohjaus: Amanda Kernell
Käsikirjoitus: Amanda Kernell
Pääosissa: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Hanna Alström, Nalin Crépin, Katarina Blind
Lajityyppi: draama
Esityskieli: eteläsaame, ruotsi

http://www.imdb.com/title/tt5287168/
Elokuvan virallinen traileri: https://www.youtube.com/watch?v=6-qgRRzDGPI

★★★★★ ”Kaiken yläpuolelle nousevat pääosassa loistavan Lene Sparrokin kasvot… elokuva kertoo kaikista meistä.” -AL
★★★★★ ”Yksi vuoden parhaista draamaelokuvista.” -Metro
★★★★★ ”Välitön klassikko… Elokuvan ehdoton keskipiste ja kantava voima on Elle Marjana esikoisroolinsa tekevä Lene Cecilia Sparrok. Hänessä on karismaa ja tulista sielukkuutta kuin tusinassa Hollywood-tähtiä.” -IS
★★★★ ”Kaunis elokuva. Elokuvan voima on tarinassa, joka perustuu osittain Kernellin isoäidin kokemuksiin. Lene Cecilia Sparrok osaa ilmaista nuoren Elle Marjan ristiriitaisia mutta sitäkin vahvempia tunteita hämmästyttävän kypsästi.” -HS
★★★★ ”Katsomoon kannattaa varata mukaan nenäliinoja.” –MeNaiset

1930-luvun Pohjois-Ruotsiin sijoittuva Saamelaisveri kertoo saamelaisten kohtaamasta syrjinnästä ja kulttuurien yhteentörmäyksestä nuoren saamelaistytön näkökulmasta. Elle Marja käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa kaukana perheestään, niin kuin muutkin saamelaiset lapset. Saamelaisten kokema syrjintä ja paikallisten halveksunta ovat heille arkipäivää, mutta viimeinen niitti Elle Marjalle on koululla pidettävä rotubiologien tutkimus. Tapahtuman jälkeen Elle Marja varastaa opettajansa vaatteet ja suuntaa Uppsalaan, jossa hänen tarkoituksena on sulautua kantaväestön joukkoon ja unohtaa saamelainen identiteettinsä.

Ohjaaja Amanda Kernellin mukaan Saamelaisveri on rakkaudentunnustus sekä saamelaisyhteisöön jääneille että siitä lähteneille. Elokuva on nostanut pinnalle myös keskustelua esimerkiksi saamelaisten tämänhetkisestä asemasta Suomessa. Suomi ei ole vieläkään ratifioinut kansainvälisen työjärjestön (ILO) vähemmistökansoja koskevaa yleissopimusta nro. 169, toisin kuin Norja tai Tanska. Saamelaisveri on väkevä draamaelokuva, joka on niittänyt mainetta lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla. Elokuvalle myönnettiin Suomen elokuvasäätiön ohjelmistotukea vuonna 2017.

26.4. Loving Vincent

Iso-Britannia, Puola 2017
IMDb: 7,9/10, Rotten Tomatoes: 83%
K·13, 94 min
Ohjaus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Käsikirjoitus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Jacek Dehnel
Pääosissa: Douglas Booth, Jerome Flynn, Robert Gulaczyk
Lajityyppi: Animaatio, Biografia, Rikos
Esityskieli: Englanti

Yli 65 000:sta 125 taiteilijan tuottamasta öljyvärimaalauksesta koostuva kokopitkä elokuva, Loving Vincent, kertoo 1800-luvun lopulla vaikuttaneen taiteilijan Vincent Van Goghin elämästä ja kuolemasta. Vuoden kuluttua Van Goghin kuolemasta saa postimiehen poika Armand vastenhakoiseksi tehtäväkseen toimittaa taiteilijan viimeiseksi jääneen kirjeen tämän sittemmin edesmenneelle veljelle. Tehtävä ohjaa Armandin Pariisin Auvers-sur-Oiseen, jossa Van Goghin elämä kietoo pojan mielenkiinnon otteeseensa.

Maailman ensimmäinen täysin käsin maalattu elokuva toteutettiin 5 000 hakemuksen pohjalta valittujen taidemaalarien voimin. Elokuva mukailee niin Van Goghin tyyliä, kuin tämän teoksiakin.

Most Popular International Feature
Vancouver International Film Festival 2017

Best Animated Feature Film
European Film Awards

3.5. Big Sick

IMDb: 7,7/10, Rotten Tomatoes: 98%
USA (2017)
K7, 120 min
Ohjaus: Michael Showalter
Käsikirjoitus: Emily V. Gordon, Kumail Nanjiani
Pääosisssa: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter
Lajityyppi: Komedia, Romantiikka
Esityskieli: Englanti

Perustuu tositapahtumiin. Pakistanilaissyntyinen stand up koomikko Kumail Nanijani (Itse) rakastuu yliopistossa opiskelevaan Emily Gardeniin (Zoe Kazan). Kaikki ei kuitenkaan suju ongelmitta, sillä kulttuurierot hankaloittavat suhteen kehittymistä. Kumailin vanhemmat tahtoisivat poikansa menevän naimisiin heidän valitsemansa puolison kanssa. Emilyn sairastuessa äkillisesti tuntemattomaan sairauteen ja mennessä koomaan Kumailin täytyy kohdata konservatiiviset vanhempansa, perheensä ennakko-odotukset sekä omat tunteensa.

10 voittoa (mm. American Film Institute: vuoden paras elokuva) ja 58 ehdokkuutta kahminut The Big Sick on monien kriitikoiden mielestä vuoden 2017 virkistävin romanttinen komedia.

17.5. Blade Runner 2049

IMDb: 8,3/10, Rotten Tomatoes: 87%
USA, Yhdistynyt kuningaskunta, Unkari, Kanada
K-16, 163 min
Ohjaus: Denis Villeneuve
Käsikirjoitus: Hampton Fancher ja Michael Green
Pääosissa: Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright
Lajityyppi: draama, scifi, mysteeri
Esityskieli: englanti, suomi, japani, unkari, venäjä, somali, espanja

Kolmekymmentä vuotta alkuperäisen elokuvan jälkeen K (Ryan Gosling) on Blade Runner, joka ratkoo mysteeriä, joka johdattaa hänet jo vuosikymmeniä sitten kadonneen Deckardin (Harrison Ford) jäljille.

Blade Runner 2049 on harvinainen jatko-osa siinä, että se vähintäänkin alkuperäisen veroinen. Se tekee kunniaa alkuperäiselle mutta toimii samalla myös itsenäisesti. Elokuva jatkaa ja vie mestarillisesti pidemmälle ihmisyyden ja inhimillisyyden teemoja.

Episodi: 5 tähteä
Helsingin sanomat: 5 tähteä
”Uusi Blade Runner -elokuva on loistelias mestariteos” -Miska Rantanen, Helsingin sanomat

24.5. Extra: Elämäni kesäkurpitsana

Kaikille avoin ekstranäytös! Normaalista ohjelmistosta poiketen vain yksi näytös Kino Kuvakukossa klo 19.

Parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokas ELÄMÄNI KESÄKURPITSANA kertoo 9-vuotiaasta pojasta, jonka lempinimi on Kesäkurpitsa. Kesäkurpitsan lapsuus ei ole ollut sieltä helpoimmasta päästä, mutta jouduttuaan orpokotiin hän huomaa, että elämällä voi sittenkin olla takataskussaan yllätys.

Hän saa kokea, millaista on löytää ympärilleen lauma todellisia ystäviä, oppia luottamaan, rakastua – ja ehkä jopa olla onnellinen.

Festivaalivoittoja kahminut Oscar- ja Golden Globe -ehdokas sekä kaksinkertainen César-voittaja on optimismia huokuva elokuvahelmi, joka korostaa monenlaisten perheiden merkitystä ja muistuttaa maailman olevan sittenkin aika ihmeellinen paikka. ELÄMÄNI KESÄKURPITSANA menee suoraan sydämeen.
Elokuvakuvaus: Finnkino (https://www.finnkino.fi/Event/302305)

Syyskausi 2017

Hyvät Kuvat -elokuvakerhon syyskausi 2017:

14.9. Swiss Army Man
21.9. Arrival
28.9. Manchester by the Sea
5.10. Joulubileet
12.10. YTHS: Tyttö nimeltä Varpu* ja 2001:Avaruusseikkailu
26.10. Handmaiden
2.11. Paterson
9.11. Salesman
16.11. War/Peace + Katto
23.11. Trainspotting* ja T2 Trainspotting
30.11. Brazil
7.12. Your Name
14.12. Rakkautta & Anarkiaa -extra*

Tähdellä merkittyjen extra-elokuvien esitysaika poikkeuksellisesti klo 15. Extra-elokuviin vapaa pääsy kaikille!

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 6.9.2017 klo 16.30 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 14.9.2017 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua.

Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti
oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin.
Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa meitä internetissä www.hyvätkuvat.fi ja Facebookissa http://fb.me/hyvatkuvat.