Syyskausi 2011

Syksyn 2011 elokuvakortit:

Elokuvakortti 20 euroa.

Myynnissä 12.9.2011 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 15.9.2011 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua.

Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha.

Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin, joko Alkuiltaan 17:30 tai loppuiltaan 20:00 koko kauden ajan.

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin
ALKUILTA klo 17.30 ja
LOPPUILTA klo 20.00.

HUOM! BIUTIFUL-ELOKUVAN LOPPUILTA klo 20.15!

Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Ohjelmisto:

15.9. Kuninkaan puhe
29.9. Sovinto
6.10. Winter’s Bone
13.10. Puu
20.10. Vuosi elämästä
27.10. Somewhere
3.11. Biutiful
10.11. Ennen aikojaan
17.11. Kova kuin kivi
24.11. Miral
1.12. Exit throught the gift shop
8.12. Rare exports

15.9. Kuninkaan puhe (The King’s Speech)

Iso-Britannia, 2010
S, 118 min
Ohjaus: Tom Hooper
Käsikirjoitus: David Seidler
Pääosissa: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter
Genre: draama, historia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1504320/

Kuninkaan puhe kertoo kuningas Yrjö IV:n (1895-1952) änkytyksestä ja sen hoitamisesta. Tarina alkaa kuninkaan ensipuheella radiossa vuonna 1925 ja päättyy toiseen puheeseen 15 vuotta myöhemmin. Elokuva kertoo esiintymisestä ja puheesta, mutta myös kuninkaan julkisesta kuvasta ja merkityksestä. Lisäpainoa puheen merkitykselle tuo Adolf Hitlerin voimakas julkinen esiintyminen, johon myös elokuvassa viitataan. Mieleenpainuvinta siinä ovat kuitenkin erikoislaatuiset kohtaamiset kuninkaan ja tämän puheterapeutin välillä. Näistä tapaamista elokuva saa jännitteensä. Sekä Colin Firth (Yrjö IV) että Geoffrey Rush (puheterapeutti) sopivat rooleihinsa mainiosti ja kantavat elokuvan kaarta.

29.9. Sovinto (Svinalängorna)

Ruotsi, Suomi, 2010
K-15, 99 min
Ohjaus: Pernilla August
Käsikirjoitus: Pernilla August, Susanna Alakoski
Pääosissa: Noomi Rapce, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Ola Rapace ja Tehilla Bland
Genre: draama
Esityskieli: ruotsi, suomi

http://www.imdb.com/title/tt1437366/

Miehet, jotka vihaavat naisia -elokuvasta tuttu Noomi Rapace esittää tässä elokuvassa huomattavasti tavanomaisempaa naista – joskin roolihahmo nytkin on menneisyytensä piinaama. Rapace näyttelee Leenaa, onnellisesti naimisissa olevaa naista, joka elokuvan alkuhetkillä saa puhelun sairaalasta ja kuulee, että hänen äitinsä Aili (Outi Mäenpää) on hyvin sairas – elinaikaa on mahdollisesti vain tunteja jäljellä.

Uutinen yllättää Leenan miehen Johanin (Ole Rapace) ja heidän kaksoistyttärensä, jotka olivat kuvitelleet Ailin kuolleen jo hyvän aikaa sitten. Leena suostuu vastahakoisesti perhematkalle hyvästelläkseen äitinsä. Matka herättää voimakkaita muistoja ja synnyttää asteittaan voimistuvaa kauhua äidin kohtaamisesta. Syitä valotetaan 70-luvulle sijoittuvin takaumin, aikaan, jolloin Leenan ruotsinsuomalainen perhe muutti uuteen asuntoon optimismin ja korkeiden toiveiden saattelemana, mutta joutui isän alkoholismin turmelemaksi.

Mennyttä ja nykyistä yhdistelemällä ohjaaja nostaa vertailtavaksi nuorta Leenaa kuvaavat kohtaukset ja aikuisen, äitinsä kanssa sovintoa hakevan naisen. Elokuva näyttää voimansa kuvatessaan millaisten henkisten arpien kanssa Leenan täytyy lapsuudessa kokemansa hyväksikäytön seurauksena elää. Juuri noita arpia Leena ei haluaisi muiden huomaavan.

6.10. Winter’s Bone

USA, 2010
K-13, 100 min
Ohjaus: Debra Granik
Käsikirjoitus: Debra Granik, Anne Rosellini
Pääosissa: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt, Isaiah Stone
Genre: draama, trilleri
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1399683/

17-vuotias Ree Dolly on perheensä vastuunkantaja, sillä metamfetamiinia keitellyt isä on liuennut paikalta. Eräänä päivänä alueen sheriffi ilmoittaa isän pantanneen talon, ja jollei tämä ilmesty oikeudenkäyntiin, Ree ja hänen nuoremmat sisaruksensa sekä vakavista mielenterveysongelmista kärsivä äiti joutuvat kodittomiksi. Ree lähtee jäljittämään isäänsä periksi antamatta.

Winter’s Bone kuvaa indie-estetiikalla Yhdysvaltojen köyhää syrjäseutua uudenlaisissa maisemissa, Ozarkien vuoristossa. Jennifer Lawrence luo Reen hahmoon upeaa synkkää tyttöenergiaa. Elokuva voitti vuoden 2010 Sundance Film Festivalin Grand Jury Prizen sekä saavutti Oscar-ehdokkuuden neljässä kategoriassa.

13.10. Puu (The Tree)

Ranska, Australia, Saksa, Italia, 2010
K-, 100 min
Ohjaus: Julie Bertuccelli
Käsikirjoitus: Judy Pascoe, Julie Bertuccelli
Pääosissa: Charlotte Gainsbourg, Morgana Davies, Marton Csokas
Genre: romanttinen draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1496005/

Dawn (Charlotte Gainsbourg) elää onnellista perhe-elämää Australian sydänmailla miehensä (Aden Young) ja neljän lapsensa kanssa, kunnes perheenisä yllättäen kuolee ja suru rikkoo idyllin. Isän suosikkitytär Simone (roolissaan loistava Morgana Davies) kehittää oman keinonsa käsitellä menetystä ja keksii, että isä jatkaa elämäänsä suuressa viikunapuussa. Suuri pihapuu kumminkin uhkaa tuhota perheen kodin ja se pitäisi kaataa. Simone ei tätä tietenkään hyväksy.

Julie Bertuccellin toinen pitkä elokuva on kaunis arkidraama surusta ja sen käsittelystä. Hän kuvaa tarkkanäköisesti, mutta liioittelematta surevan perheen suhteita ja nuoren lesken elämää menetyksen jälkeen. Puu esitettiin Cannesin elokuvajuhlien päätöselokuvana, ja sai kymmenminuuttiset seisovat aplodit.

20.10. Vuosi elämästä (Another Year)

Iso-Britannia, 2010
K-3, 129 min
Ohjaus: Mike Leigh
Käsikirjoitus: Mike Leigh
Pääosissa: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1431181/

Neljä vuodenaikaa – kevät, kesä, syksy ja talvi – kehystävät Mike Leighn humaanin elokuvan onnesta, sen puutteesta, yksinäisyydestä ja vanhenemisesta. Vuoden ajan seuraamme tavallisten keskiluokkaisten elämää tragikoomisissa merkeissä. Elokuva kostuu lontoolaisen onnellisen pariskunnan, Tomin ja Gerrin, kohtaamisista ystävänsä Maryn kanssa. Liikaa juova ja polttava Mary toimii kontrastina Tomille ja Gerrille. Mary nousee elokuvan keskiöön ja hänen ongelmansa ovatkin elokuvan mehukkainta antia.

Ohjaaja Mike Leigh todistaa jälleen kuuluvansa brittiläisten elokuvantekijöiden eliittiin. Leigh tekee moniulotteisia englantilaisia draamoja tuiki tavallisista ihmisistä, ja jokapäiväisen elämän nyanssit ovatkin tärkeitä hänen elokuvissaan. Leighn elokuvat vaativatkin katsojalta psykologista silmää ja havainnointikykyä avautuakseen.

27.10. Somewhere

USA, 2010
K-7, 97 min
Ohjaus: Sofia Coppola
Käsikirjoitus: Sofia Coppola
Pääosissa: Stephen Dorff, Elle Fanning ja Chris Pontius
Genre: draama
Esityskieli: englanti, italia

 http://www.imdb.com/title/tt1421051

Somewhere on viehättävä ja empaattinen kuvaus suositun näyttelijän Johnny Marcon (Stephen Dorff) elämästä. Johnny Marco on Hollywoodin pahapoika, joka viettää railakasta elämää asuen Chateau Marmont hotellissa ja lipuen eteenpäin pienoisessa pöhnässä. Kaikki muuttuu, ja Johnny joutuu miettimään elämäänsä uudelta kantilta, kun hän saa täysin odottamattoman vierailun 11-vuotiaalta tyttäreltään Cleolta (Elle Fanning).

Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen leijonan voittaneen draaman on ohjannut ja käsikirjoittanut Sofia Coppola.

3.11. Biutiful

Meksiko, Espanja, 2010
K-13, 148 min
Ohjaus: Alejandro González Iñárritu
Käsikirjoitus: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Armando Bo
Pääosissa: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib
Genre: draama
Esityskieli: espanja

http://www.imdb.com/title/tt1164999/

Uxbal (Javier Bardem) on pikkurikollinen ja rakastava yksinhuoltaja. Hän elättää perhettään välittämällä laittomia maahanmuuttajia pimeäksi työvoimaksi. Uxbalin elämää mutkistaa entinen vaimo, joka sairastaa bipolaarista mielialahäiriötä. Pian kuoleva Uxbal  pyrkii saamaan läheistensä asiat kuntoon ennen lähtöään. Barcelonan alamaailmassa Uxbalilla on omasta hankalasta tilanteestaan huolimatta suuri halu auttaa heitä, jotka voivat vielä huonommin. Lopulta lohduttomassa maailmassa löytyy kuitenkin sovitus.

Bardem voitti Cannesin parhaan näyttelijän palkinnon roolistaan. Hänet tunnetaan suurien roolien miehenä, mm. elokuvista Meri sisälläni, Menetetty maa ja Before the Night Falls. Elokuva jatkaa samoilla teemoilla kuin Iñarritun aiemmat mainiot elokuvat: Amores Perros, 21 Grams ja Babel.

10.11. Ennen aikojaan (Get Low)

USA, 2010
K-11, 105 min
Ohjaus: Aaron Schneider
Käsikirjoitus: Chris Provenzano, C. Gaby Mitchell
Pääosissa: Robert Duvall, Lucas Black
Genre: draama, historia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1194263/

Käsikirjoittaja Chris Provenzano kuuli tositarinan erakosta, joka päätti järjestää itselleen hautajaiset kuullakseen, mitä pappi hänestä sanoisi. Tarina kiehtoi Provenzanoa sen verran, että siitä kehkeytyi lopulta käsikirjoitus. Aaron Schneiderin esikoisohjaus sijoittuu 1930-luvulle, jossa 40 vuotta yksin elänyt erakko (Robert Duvall) haluaa ostaa itselleen hautajaiset. Hän myös kutsuu hautajaisiin suuren joukon ihmisiä, jotka sekä pelkäävät että välttelevät häntä.

Elokuva on viipyilevä, kaunis tarina siitä, kuinka yksinäinen mies haluaa päästä rauhaan itsensä kanssa ennen kuolemaa. Näyttelijöiden työ on hillittyä, mikä sopii elokuvan tunnelmaan hyvin. Suurin kiitos kuitenkin kuuluu Robert Duvallille, joka 80-vuotiaana lähes 50 vuoden näyttelijän uransa jälkeen tekee vielä hienon roolisuorituksen.

24.11. Miral

Ranska, Israel, Italia, Intia, 2010
K-13, 108 min
Ohjaus: Julian Schnabel
Käsikirjoitus: Rula Jebreal
Pääosissa: Freida Pinto, Hiam Abbass, Willem Dafoe
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1366409/

Löyhästi tositapahtumiin perustuva Miral on Rula Jebrealin omaelämänkertaan pohjautuva elokuva. Se kertoo naisten elämästä pitkään jatkuneen lähi-idän kriisin keskellä, nivoutuen lopulta Miralin (Freida Pinto) elämäntarinaksi.

7-vuotiaan Miralin elämä kokee suuren käänteen kun hänen äitinsä kuolee traagisesti. Hind Husseinin (Hiam Abbas) tyttökoulu ottaa orvon tytön suojiinsa ja siellä Miral saakin viettää nuoruutensa. Koulu tarjoaa Miralille hyvät ja rauhalliset mahdollisuudet elämään, ympärillä raivoavasta sodasta huolimatta. Kaikki kuitenkin muuttuu kun hänet 17-vuotiaana lähetetään opettajaksi pakolaisleirille. Siellä hän joutuu kohtaamaan sodan raadollisuuden ja tekemään vaikeita päätöksiä elämänsä ja näkemyksiensä suhteen.

17.11. Kova kuin kivi (True Grit)

USA, 2010
K-13, 110 min
Ohjaus: Ethan Coen, Joel Coen
Käsikirjoitus: Joel Coen, Ethan Coen, Charles Portis
Pääosissa: Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Hailee Steinfeld
Genre: seikkailu, draama, western
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1403865/

Kova kuin kivi on Coenin veljesten (Menetetty Maa, Big Lebowski, Burn after reading, Fargo) uusin ohjaus. Kova kuin kivi kertoo tarinan Mattie Rossista (Steinfeld), 14-vuotiaasta tytöstä, joka todistaa isänsä murhan. Kostoaikeissa hän palkkaa avukseen kovimman liittovaltion sheriffin, jota maa päällään kantaan, Reuben J. ”Rooster” Cogburnin (Bridges). Matkalla mukaan lyöttäytyy Texas Ranger LeBouf (Damon), jolla on Mattien isän murhaajalle omat suunnitelmansa.

Kova kuin kivi on uudisversio vuonna 1969 julkaistusta samannimisestä westernistä, jonka pääosissa nähtiin länkkäreiden isoisä, John Wayne. Coenin veljekset ovat amerikkalaisen elokuvantekijöiden aatelia, joiden omatakeinen tyyli ja musta huumori erottavat heidän omaan kastiinsa. Eipä ihme, että veljesten elokuvat ovat kahmineet palkintoja ja kunniaa ympäri maailmaa.

1.12. Exit through the gift shop

USA, Iso-Britannia, 2010
K-13, 87 min
Ohjaus: Banksy
Pääosissa: Banksy, Thierry Guetta, Space Invader
Genre: dokumentti, komedia
Esityskieli: englanti

HUOM! Ei tekstitystä

http://www.imdb.com/title/tt1587707/

Ranskalaissyntyinen Thierry Guetta on hieman erilainen ja täysin päämäärätön vaatekauppias Los Angelesissa, joka saa päähänsä lähteä tekemään dokumenttia katutaiteilijoista. Päästyään väleihin maailmankuulun grafiittitaiteilija Banksyn kanssa dokumentti vinksahtaa päälaelleen ja kuvaajasta tuleekin kuvattava. Banksy myös innoittaa Guettaa kokeilemaan grafiittien tekoa itse, ja näin syntyy Mr. Brainwash, jonka töitä on nähty mm. Madonnan kokoelmalevyn kannessa.

Banksy on muokannut Guettan kuvaamaa materiaalia hersyväksi underground-komediaksi, jonka miljöö on tavallisesta poikkeavaa street art –skeneä. Kamera kiertää laittomilla grafiittikeikoilla mukana ja avaa tätä tuntematonta maailmaa suurelle yleisölle elokuvan keinoin. Ilahduttavasti Hollywood-kasvojen sijaan dokumentaarisen komedian tähtinä nähdään tärähtänyt ranskalainen Guetta ja useita tunnettuja grafiittitaiteilijoita. Elokuvan kiinnostavuutta lisännee myös itse ohjaaja Banksy, joka edelleen pysyttelee anonyymina.

8.12. Rare Exports

Suomi, Norja, Ranska, Ruotsi 2010
K-13, 85 min
Ohjaus: Jalmari Helander
Käsikirjoitus: Jalmari Helander
Pääosissa: Rauno Juvonen, Tommi Korpela, Jorma Tommila, Onni Tommila
Genre: Fiktio, jännitys, fantasia
Esityskieli: suomi, englanti

http://www.imdb.com/title/tt1401143/

Rare Exports – se todellakin erilainen joulutarina, vinksahtanut sellainen. Joulutarinamme alkaa kun Korvatunturin liepeillä tapahtuu kummia samaan aikaan, kun kansainvälinen tutkimusryhmä on aloittanut kaivaukset Korvatunturilla. Sieltäpä melkein 500 metrin syvyydestä löytyykin jotain säilöttynä jäähän ja sahanpuruihin. Vihje: siihen liittyy jotain punaista.

Rare Exports -elokuvan juuret ovat kahdessa saman tiimin tekemässä aikaisemmassa samaa teemaa käsittelevässä lyhytelokuvassa, jotka levisivät Internetissä saavuttaen hurjan suosion. Alkuperäisen idean venyttäminen 1½ tunnin pläjäykseksi toimii yllättävän hyvin ja on virkistävää nähdä näinkin erilaista melkein suomalaista elokuvaa vaihteeksi.